De overgrote meerderheid van de Nederlanders staat zeer positief tegenover het gebruik van drones! Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Er is veel draagvlak voor professionele toepassingen, zoals het uitvoeren van inspecties of het redden van mens en dier. 38% van de ondervraagden staat tevens positief tegenover recreatief en privégebruik van drones.

Hobbymatig en privégebruik drones

Over privégebruik van drones is men dus iets minder positief: 4 van de 10 Nederlanders vinden het een geen goede zaak dat dit mogelijk is. Bijna de helft van de ondervraagden (45%) vindt het daarom een goed plan dat er iets van een certificaat of ‘brommerrijbewijs voor drones’ wordt ingevoerd. Driekwart van de mensen is het er bovendien mee eens dat het gebruik van hobbymatige gebruik van drones aan regels is gebonden.

Bezitters van drones

Ondanks dat er veel mensen minder positief aankijkt tegen het recreatief gebruik van drones, bezit 7% van de huishoudens opt dit moment over een drone. Slechts 2% van de Nederlanders geeft aan binnen een jaar een drone aan te willen schaffen. Een kwart vind dat het verplicht moet zijn dat er een vliegcertificaat behaald zou moeten worden om een aankoopdrempel vormen.

Van de mensen die reeds een drone in bezit hebben of er één gaan kopen vindt 40% dat het een goed idee zou zijn om een verplichte WA-verzekering in te voeren voor drones.

Privacy en Misbruik

75% van de Nederlanders denkt dat het risico bestaat dat criminelen of terroristen gebruik zullen gaan maken van drones. Ook vreest men op een inbreuk van hun privacy: 68% vreest dat dit het geval is bij particuliere drones, terwijl dit percentage voor professionele drones op 57% ligt. Met name ouderen zijn bezorgd om hun privacy.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here