Van 6 tot 9 oktober 2023 vond in Namwon, Zuid-Korea het FAI World Drone Racing Championship 2023 plaats. MinChan Kim (MCK) was de grote winnaar van de 2023-editie van het wereldkampioenschap droneracing.

FAI

Het kampioenschap werd georganiseerd door de Fédération Aéronautique Internationale, ook wel bekend als de FAI. Deze internationale organisatie voor lucht- en ruimtevaart is verantwoordelijk voor de uitvaardiging van regels met betrekking tot sportieve prestaties voor lucht- en ruimtevaart, records en wedstrijden.

Namwon Sports Town complex, Jeollabuk-do

Openingsceremonie

Het evenement opende op vrijdag 6 oktober in het Namwon Sports Town complex Jeollabuk-do met een spectaculaire openingsceremonie. Alle deelnemende teams uit 30 verschillende landen paradeerden met hun nationale vlaggen voor de toeschouwers, waarna de burgemeester van Namwon alle deelnemers verwelkomde die van over de hele wereld waren afgereisd naar Namwon. Namens de FAI hield president David Monks een toespraak waarin hij de Koreaanse autoriteiten bedankte en de piloten en hun teams verwelkomde. Juryvoorzitter Bruno Delor verklaarde de wedstrijd officieel voor geopend en een drone-lichtshow met 600 drones en oogverblindend vuurwerk gaven een magisch tintje aan het evenement.

Kwalificaties

Alle deelnemers kregen in drie rondes de kans om hun vaardigheden te laten zien. Elke ronde bestond uit drie ronden over het circuit, in totaal negen ronden. De rangschikking voor elke deelnemer werd bepaald door de gemiddelde tijd van hun beste drie ronden te berekenen. De eerste twee rondes werd gevlogen bij daglicht en de derde ronde in de avond. Dankzij het gebruik van LED lampen in de track en op de drones was dit een waar spektakel.

Eliminaties

Tijdens de eliminaties was MinChan Kim (MCK) iedereen te snel af en ging er in zijn thuisland met de hoofdprijs vandoor. De Japanner Yuki Hashimoto eindigde als tweede en Victor Jansson uit Denemarken pakte brons.

Winnaars

1. Minchan Kim (Korea)
2. Yuki Hashimoto (Japan)
3. Victor Jansson (Denemarken)

Vrouwen

1. Wanraya Wannapong (Thailand)
2. Ting-Yu Chao (Taiwan)
3. Luisa Rizzo (Italië)

Junioren

1. Minjae Kim (Korea)
2. Jakob Capobres (Verenigde Staten)
3. Silas Greener (Verenigde Staten)

E-Drone Racing Cup 2023

Naast het reguliere kampioenschap werd er dit jaar ook een digitaal kampioenschap georganiseerd, de zogenaamde FAI E-Drone Racing Cup 2023. In plaats van in de lucht moesten de deelnemers op de computer hun droneracing skills laten zien. De eerste editie van dit kampioenschap werd gewonnen door de Fransman Swan Versmissen.

België

Helaas deed er namens Nederland geen team mee met dit toonaangevende kampioenschap. België deed dit een stuk beter en liet zich wel zien op het wereldtoneel. Droneracers Victor van der Elst (CarbonV), Michael Garofalo (G Force Mike) en Maximilien Pellichero waren afgereisd naar Zuid-Korea om België te vertegenwoordigen. Victor van der Elst wist als enige Belg de kwalificaties te overleven en eindigde op een respectabele 42e plaats.

Belgische droneracers Maximilien Pellichero, Victor van der Elst en Michael Garofalo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here