Met wie mogen wij kennis maken wat is je naam, pilot tag, leeftijd en waar woon je?

Mijn naam is Jaap Pieroen, 31 jaren oud en ik speel nog steeds met speelgoed, alleen is het huidige speelgoed wat duurder dan de blokkendozen van vroeger. Ik woon in Rosmalen, wat tegen Den Bosch aan ligt. Hiervoor heb ik in Eindhoven gewoond. Ik ben een van de oprichters van Team MRO (www.team-mro.nl), welke ontstaan is vanuit Oss. Mij vind je daarom met regelmaat in al deze streken terug. Daarnaast ben ik onderdeel van de organisatie Dutch Drone Racing (www.dutchdroneracing.com). Dit jaar hebben wij de Dutch Drone Nationals georganiseerd onder de naam “Riverside Challenge”. Dit is de Nederlandse competitie om te kunnen kwalificeren voor het EK en de WK drone racen. Komend jaar organiseren wij de Dutch Drone Racing cup.

Hoe ben je in aanraking gekomen met drone racing?

Ik ben altijd al geïnteresseerd in techniek geweest. Al van jongs af aan was ik met elektronica bezig en een echte bouwer. Toen de eerste drones op de markt kwamen waren ze nog erg duur, ik sprak vaak met mensen over deze technologie maar had er nog nooit een gekocht. Mijn schoonbroer had genoeg van mijn afwachtende houding en gaf mij op een bepaald moment een parrot drone cadeau. En vanaf dat moment ging het hard. Na een maand spelen met de parrot drone, kwam er een Q450 quadcopter in huis, dat was in feite een autonome quadcopter waar je een fotocamera onder zou kunnen hangen. Maar dit ging al gauw mis, zodra ik hier een FPV camera op had gezet en de acro functie ontdekte begon ik er mee te ‘racen’, voor zover je kan racen met 11 inch propellers en een plastic frame. Dat was dus iedere keer weer naar huis gaan met mijn een in puin gevlogen quad. Ik moest iets robuuster hebben. En daarom bouwde ik 4 Maanden na mijn Parrot Drone, mijn eerste race quad. En vanaf dat moment was ik verslaafd.

Hoe lang vlieg je al?

Het is zo’n 2.5 jaar terug dat ik de Parrot Drone van mijn schoonbroer kreeg. Maar een kleine 10 jaar terug was ik ook al actief met een helikopter, echter heb ik die helikopters nooit zo interessant gevonden.

Welke race drone is je favoriet en wat zijn de specs?

Ik heb inmiddels aardig wat frames en motoren geprobeerd. Een ZMR250, Shendrones Krieger, Thugv5 180, Shendrones Mako, QAV-X 210, Ragg-e WBX. En met volle overtuiging kies ik voor de Shendrones Mako.

Dit is een licht frame, wat ijzer sterk is. Ik race ermee door parkeergarages en hij lijkt niet kapot te krijgen. Ik schrik zelfs niet meer als ik een betonnen pijler volop heb geraakt. Vaak stuitert hij er gewoon vanaf en kan ik alsnog door vliegen. Er zitten wat achterhaalde componenten op, het is daardoor niet eens de snelste quad uit mijn vloot. Maar doordat hij mij nooit in de steek laat en ik mij altijd het vertrouwd voel met deze quads achter de sticks grijp ik er het meeste naar.

ESC’s: FTV 4-in-1 20A BLHELI
Motoren: Emax RS 2205 2300KV
Flight Controller: Omnibus F3
Props: HQ Durable 5×4.5×3 FPV
Cam: GS1177 met Hero 2 lens
Ontvanger: FrSky X4R-SB
VTX: ImmersionRC Tramp (touch en go module zit onder de pod en dat werkt uitstekend) Software: Betaflight 3.1 (pre-release)

Ik vlieg ook vraag met het kleinere spul, omdat je hiermee op wat meer plekken kunt vliegen zonder dat je overlast of gevaar voor de omgeving bent. Het is een stuk praktischer voor als je wat dichter aan huis wilt vliegen voor een korte sessie. Ik heb sinds kort een Doinker quad en heb er veel lol mee.

Wat is je favoriete freestyle move?

Maar mijn favoriete move is wel de powerloop – dit is bij lange na geen unieke of bijzondere manoeuvre meer, maar het is een belangrijke manoeuvre om onder de knie te krijgen. Als je deze move beheerst heb je veel meer controle over je quad, je leert beter hoe de drijfkracht van je motoren zich verhouden tot de stand van je camera. Je krijgt een beter intuïtief beeld van de positie van je quad in de 3d-ruimte. Dit op zijn beurt helpt je later weer om nauwe gaten te pakken, en rakelings van objecten af te duiken

Wat is je favoriete vliegplek?

Ik vlieg net zo graag binnen als buiten. Omdat we onze eigen track materialen mee nemen maakt het niet zoveel uit waar het is. Op de eerste plek staat voor mij dat de locatie veilig moet zijn om te vliegen, en geen overlast geeft aan anderen.

Doe je races en zo ja wat is je beste resultaat?

Er zijn nog weinig officiële races geweest. Ik race veel met de leden van Team-MRO, en daarbij behoor ik tot de snellere piloten. Ik merk heel erg dat ik snel groei in vaardigheden als ik veel tijd heb om in de hobby te kunnen steken. Ik denk dat ik in een competities vrij ver zou kunnen komen. Omdat ik tot de organisatie behoor van de Riverside Challenge heb ik niet mee gevlogen tijdens deze race. In mijn hart ben ik ook een racer dus ik had ook graag mee willen strijden in deze competitie. Maar nog uitdagender vond ik om de race te organiseren.

Heb je sponsors zo ja welke?

Hoewel ik hier en daar wel het e.e.a. heb mogen ontvangen, ben ik niet gesponsord.

Wat is je motto?

Het eerste wat je doet nadat je een racequad hebt gebouwd, is er afscheid van nemen.

Deze denkwijze helpt mij. Doordat ik mentaal al afscheid heb genomen van mijn quad kan ik all-in gaan in een race. En als ik hem dan uiteindelijk in brokken heb gevlogen hoef ik er ook niet om te rouwen. Want deze uitkomst had ik allang geaccepteerd.

Hoe hoop je dat de deze tak van sport zich gaat evolueren wat gaat eraan komen of wat kan er beter?

Ik heb zelf het voortouw genomen om de Nederlandse drone sport verder te helpen, door de organisatie van de Riverside Challenge. Maar ook door wat wij de 2e kerstdag hebben aangekondigd: De 2017 Dutch Drone Racing cup. We leggen de lat hierin hoger dit jaar. Meerdere races met een spectaculaire finale. Ons plan is om van de finale, naast een fantastische race voor de piloten, een echte publiekstrekker te maken. En om dat voor elkaar te krijgen moet er nogal wat gebeuren. En omdat ik zelf een racer ben, zet ik de racers in onze events op plek nummer 1. Ze moeten een goede dag hebben en aan het einde van de dag het gevoel hebben dat iedereen dezelfde kansen heeft gekregen. Dat de skills uiteindelijk hebben bepaald wie er het hoogste scoort. Het beste van de drone sport vind ik de mensen die ik er bij ontmoet. Ik vind de drone wereld een van de warmste gemeenschappen die ik ken. Het zijn de interacties met andere mensen die mij energie geven. Team-MRO bestaat inmiddels uit zo’n 40 actieve leden. En ondanks zijn formaat is het een hecht gezelschap van mensen die elkaar helpen, informatie delen, en vooral lol hebben. En dit zie ik ook overal terug als ik naar andere groepjes ontmoet. Het is een fantastische gemeenschap en ik hoop dat dit altijd zo zal blijven.

Waar kunnen we filmpjes van je checken en welk filmpje vind je zelf goed gelukt?

Van filmpjes bewerken komt vaak niets terecht bij mij. Vaak heb ik geen gopro op de quadcopter, en als ik wel opnames heb gemaakt ben ik mijn tijd al kwijt aan het klaarmaken van de quad voor de volgende race. Dit vind ik een leuke video:

Je ziet mij elke ronde weer net een stukje harder gaan, net als de muziek op de achtergrond.

Waar kunnen we je volgen via een website of social media?

www.team-mro.nl
www.instagram.com/jaapp_fpv/
www.facebook.com/jaap.pieroen
www.youtube.com/channel/UCOP_sfJC8bfyGI6wbCLCUGg
www.dutchdroneracing.com
www.instagram.com/dutchdroneracing
www.facebook.com/dutchdroneracing

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here