Een aantal maanden terug kon Nederland reactie geven over welke zaken modelvliegend Nederland graag verandering wil zin in de nieuwe Modelvlieg Regeling die de overheid over een aantal maanden bekend zal maken.

Reactie Droneracers.nl aan de overheid

Vooral het gemis van regels omtrent FPV zien wij als een probleem de volgende zaken voorop:

  1. Wij Droneracers/FPV-ers zijn niet verzekerd.
  2. FPV kan alleen beoefend worden met een ontheffing waarvan ILenT al telefonisch aan ons aangegeven heeft dat deze volgend jaar niet meer gegeven worden ook niet aan de KnVVL en het NK Droneracen.
  3. FPV is zelfs niet meer beoefenbaar op modelvliegvelden.

En nog een heel arsenaal aan andere redenen waarom wij en 30% van de overige reacties van andere partijen vinden dat het verbieden van FPV niet het gewenste resultaat zal brengen.

Conclusie van de overheid betreft FPV:

“FPV Droneracen Ruim 30% van de reacties heeft betrekking op FPV droneracen. Een belangenorganisatie voor de luchtvaart verzoekt om aanpassing van de huidige regeling met betrekking tot het FPV vliegen op modelvliegterreinen. Deze organisatie stelt dat de beperkingen voor deze sport die de huidige wetgeving veroorzaakt het nieuwe “drone racen” nog steeds niet mogelijk maakt. Tevens wordt er door deze participant op gewezen dat dit een nieuwe tak van sport is die veel jonge modelvliegers aantrekt en binnen Europa enorm in opkomst is, en dat er een risico bestaat dat, indien er geen passende wetgeving komt, FPV droneracen in de illegaliteit terechtkomt en de samenleving uiteindelijk slechter af zal zijn. Een grote groep participanten reageert op een soortgelijke wijze. Er wordt verwezen naar het recent genomen besluit van ILenT om FPV-vliegen niet meer te gedogen. Tevens wordt gevraagd niet alleen ontheffingen te verlenen, maar ook plaatsen in de buitenlucht aan te wijzen waar getraind kan worden zonder telkens een ontheffing te hoeven aanvragen, en wordt verzocht om het FPV vliegen met multicopters (‘drones’) op modelvliegvelden onder voorwaarden toe te staan.”

De gehele conclusie vind je hier.

Najaar 2017

Wij zijn verheugd dat we gehoord zijn en de overheid ons eindelijk serieus lijkt te gaan nemen! De kaarten liggen nu bij de overheid om in te zien dat er een onderdeel opgenomen zal moeten worden over FPV en hoe hiermee om te gaan. Wij hopen dat zij inzien dat FPV en Modelvliegen in deze tijd even belangrijk zijn en een goede oplossing bieden voor onze mooie sport.

 

10 REACTIES

    • Er is nog helemaal niks zeker, denk niet dat de overheid de KNvvl het monopolie op FPV zal kunnen geven. Dus als er nieuwe regels komen zullen dit algemene regels worden voor iedereen en niet alleen de modelvliegvelden dit is voor modelvliegtuigen ook niet het geval.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here