Ben je nieuw met droneracing en heb je nog nooit een dronerace in ‘t echt gezien? Lees deze pagina door en kom erachter welke aspecten nodig zijn tijdens een dronerace. Bezoek je binnenkort voor de eerste keer een dronerace dan weet jij wat je kunt verwachten!

 

Outdoor dronerace track

Racetrack

De racetrack vormt natuurlijk de basis waar ‘t allemaal om draait. De racetrack van een dronerace is te vergelijken met een racebaan voor auto’s, maar dan ontworpen voor vliegende voertuigen (lees: drones). De racetrack is simpelweg een rondje dat de drone dient af te leggen, zoals een auto een parcours rijdt.

Start tijdens Riverside 2016

Start

Net zoals bij iedere andere race is er een vertrekpunt waarvandaan de drones vertrekken. Dit is gewoon een startlijn waar de drones worden neergezet waarvandaan zij bij het startsignaal vanuit stilstand zullen vertrekken. Afhankelijk van het ontwerp van de racetrack vertrekken de drones vanaf de grond of soms vanaf een kleine verhoging.

Opblaasbare gates tijdens IDRA Utrecht Internationals 2018

Obstakels, hindernissen en gates

Een racetrack tijdens een dronerace is versierd met extra voorwerpen en hindernissen. Enerzijds om het pad van de ronde duidelijk te maken, anderzijds om de rit nog moeilijker te maken. Zo zie je vaak vlaggen of pylonnen in een racetrack waar de drone omheen moet vliegen, maar zie je ook vaak ‘gates’ (lees: poorten) waardoor de drone moet vliegen.

Netten tijdens outdoor race @ Riverside 2016

Netten

Als de dronerace is bij te wonen door publiek dan is het onvermijdelijk dat de racetrack is afgezet met netten om de veiligheid van toeschouwers te waarborgen. Of de dronerace nu indoor of outdoor plaats vindt, de kans is zeer groot dat je enorme netten aantreft op de locatie. Ga nooit te dicht bij een net staan, maar zorg dat je altijd voldoende afstand houdt tot de netten.

Pilot Seats tijdens IDRA Utrecht Internationals 2018

Pilot seats

Naast de racetrack staan ook altijd een aantal ‘pilot seats’, oftewel de stoelen waarop de piloten zitten terwijl ze aan het racen zijn.

Jury staat achter piloot en kijkt mee via FPV bril @ IDRA Utrecht Internationals 2018

Jury

Bij iedere droneracer zit tijdens iedere race ook een jurylid (lees: waarnemer) die de vlucht van de piloot meekijkt en in de gaten houdt of de piloot de racetrack wel goed aflegt. Zo dient het jurylid te controleren of de droneracer wel door een poort vliegt en niet de poort mist. Het jurylid bekijkt de race via een FPV bril of via een beeldscherm.

5.8Ghz video-ontvangers op statieven en beeldschermen voor jury

Video-ontvangers

In de buurt van de stoelen staan ook altijd een aantal ontvangers die het videosignaal van de drone kunnen opvangen. Om een goede ontvangst te garanderen zijn deze ontvangers meestal geplaatst op een statief. De droneracer verbindt zijn FPV bril met deze ontvanger zodat hij het opgevangen videosignaal kan bekijken via zijn videobril.

Wedstrijdleiding door Team MRO tijdens NK Drone Race 2018.

Wedstrijdleiding

De dronerace wordt altijd geleid door een wedstrijdleiding van één of meerdere personen. De wedstrijdleiding zorgt voor de planning van de races, maar ontfermt zich ook over de registratie en verwerking van de uitslag van iedere race.

TBS Event Tracker voor registratie tijden.

Timetracker

De wedstrijdleiding registreert ook de tijden van ieder rondje van iedere racer. Dit kan handmatig gebeuren, maar vaak heeft de wedstrijdleiding ondersteuning van een zogenaamde ‘Timetracker’. Een Timetracker is een apparaat dat registreert wanneer een drone langs het apparaat vliegt. Het apparaat is vaak verbonden met een computer zodat alle rondetijden kunnen worden geregistreerd. Dankzij deze apparatuur kan de wedstrijdleiding exact bepalen wie de snelste rondetijd heeft en wie de winnaar van de race is.

Pit Area voor piloten.

Pit area

Bij een dronerace is vaak ook een gedeelte gereserveerd waar piloten verblijven, hun spullen kunnen uitstallen en beschadigde drones kunnen repareren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here