Na een seizoen vol spannende droneraces wist Niels Meerdink (Nelis FPV) het NK Drone Race 2018 te winnen. Een mooie gelegenheid om de 28-jarige kampioen uit Deventer het hemd van het lijf van het lijf te vragen over zijn knappe prestatie en passie voor droneracing.

Niels Meerdink (Nelis FPV) met de felbegeerde trofee als winnaar van het NK Drone Race 2018

Hoe voelt het om Nederlands Kampioen Drone Race te zijn?

Geweldig, en tegelijkertijd nog wat onwerkelijk. Ik heb het hele jaar hard geknokt en mijzelf gedurende het jaar voortdurend verbeterd. Dit resultaat is de beloning voor het harde werken.

Wat doe je in het dagelijks leven?

In het dagelijks leven werk ik als drone piloot bij Clear Flight Solutions. Een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verjagen van gevogelte met speciale robotvogels. Ik vlieg met deze robotvogels op verschillende locaties wereldwijd om daarmee bijvoorbeeld op vliegvelden het aantal ‘bird strikes’ te verminderen.

Winnaars NK Drone Race 2018

Hoe ben je in aanraking gekomen met droneracing?

Van jongs af aan was ik al op de modelvliegclub te vinden, omdat mijn vader ook fanatiek modelvlieger is. Vanaf mijn 11de ben ik begonnen met modelvliegen en tijdens die periode deed ik al mee met modelvliegtuigwedstrijden in verschillende klasses. Tweeënhalf jaar geleden was ik toch toe aan wat meer uitdaging en samen met een clubgenoot hebben we toen mijn eerste drone gebouwd. de Warpquad 230 LOS. Na een half jaar line of sight vliegen hebben we deze toen omgebouwd naar een racequad met FPV en van daaruit is het balletje gaan rollen en werd het een verslaving.

Welke set-up gebruik je en waarom juist deze gear?

 • Frame: Epiquad 205R
 • Motoren: Emax RSII 2306 2600kv
 • ESC: Airbot Typhoon 35a 4in1
 • FC: Foxeer F405 AIO
 • Camera: Foxeer Predator V2
 • Antenne: Foxeer Lollipop
 • Props: Dalprop T5050C
 • Accu: Dinogy Ultra 4s 1850mah
 • VTX: Immersionrc Tramp HV V2
 • FPV bril: Fatshark Dominator V3
 • Receiver module: Immersionrc Rapidfire
 • Zender: Taranis QX7

Dit is mijn go-to set-up voor eigenlijk al het hele seizoen van 2018. Voor mij de snelste setup die er is! Het is kwalitatief goede gear waar ik altijd op kan vertrouwen.
Verder ben ik natuurlijk super blij dat mijn sponsors Quadcoptersenzo, Epiquad, Emax en Dinogy mij helpen om om altijd de beste gear te hebben om te kunnen presteren.

Niels Meerdink (Nelis FPV) maakt zich klaar voor de start

Wat is het unieke aan jouw drone vergeleken met die van andere deelnemers?

Het meest unieke bij mij is denk ik niet zozeer mijn drone, maar mijn zender. Vanuit mijn modelvliegclub “Winterswijkse Luchtvaart Club” heb ik altijd geleerd om met mode 1 te vliegen (throttle en roll op de rechterstick, pitch en yaw op de linkerstick), met als extra toevoeging dat ik met reversed throttle vlieg! Iets waar menig piloot met verbazing naar kan zitten kijken.

Hoe vaak vlieg je per week?

Ik probeer 2-3 keer per week toch wel te vliegen. Met minstens 1 dag een lange sessie.

Niels Meerdink (Nelis FPV) beantwoordt vragen voor de livestream

Wat is je sterkste punt als droneracer?

Mijn start is mijn sterkste punt als racer. Voor de start gebruik ik een launchpad, waardoor ik mijn quad al onder een hoek kan zetten op de startlijn. Hierdoor schiet ik gelijk naar voren wat mij bijna altijd nog voor de eerste bocht de eerste positie geeft. Hierdoor heb ik wat meer vrijheid om mij heen en zorgt dit voor minder midair collisions. 

Wat is je aandachtspunt als droneracer?

Mijn zwakste punt blijft rust houden. Ik kan heel strak vliegen, maar als ik even een kleine stuurfout maak zorgt dit voor onrust en dan ga ik soms wat chaotisch vliegen. Gelukkig krijg ik hiervoor altijd hulp van mijn spotters, zoals ShaggyFPV, DroneDFPV, Rene.IO en CarbonV die mij weer tot rust brengen tijdens de heat.

Niels Meerdink (Nelis FPV) wint ranking 6 van NK Drone Race 2018

Wat was je favoriete track van dit NK?

De finale track was voor mij persoonlijk mijn favoriete track! Ik ben sowieso wel een liefhebber van technische tracks . Vooral de aanloop naar de powerloop toe en de loop zelf vond ik ontzettend vet. Heel veel credits naar Rene.IO voor het maken van alle NK tracks. Ze waren stuk voor stuk heel gaaf en uniek!

Wat was je favoriete ranking van dit NK?

Ranking 3 in Elburg was mijn favoriete ranking. Hierbij nam team Quadcoptersenzo het hele podium in beslag tijdens de race overdag, wat een ontzettend goeie boost gaf voor het hele team! Ook was de finale heat ontzettend spannend met een fotofinish tussen teamgenoot ShaggyFPV en mij, waarbij Shaggy toch net een proplengte eerder over de finishlijn kwam. Geweldige dag was dat.

Dennis Mennema (DronedFPV) in gesprek met Niels Meerdink (Nelis FPV) na winst ranking 6 

Welke droneracer heeft je het meeste verrast en waarom?

DroneDFPV heeft ons nog meer verrast heeft dan dat we van tevoren gedacht hadden. Hij heeft iedere ranking de snelste tijd neergezet, zes maal de snelste qualifier gevlogen en vijf maal de nummer 1 spot op het podium gepakt. Ongekend en iets wat zeker genoemd mag worden! Daarnaast zijn mensen zoals FPV Biggie M, Manolito en AndreasFPV ontzettend gegroeid dit jaar! En ThomasFPV blijft altijd verbazen met zijn constante, hoge niveau waarmee hij dit jaar toch maar mooi de derde plek heeft gepakt. Het niveau in Nederland gaat continu omhoog.

Er zat een segment in de finaletrack dat de ‘Nelis special’ wordt genoemd. Waarom heet dit de Nelis special?

Haha, de Nelis special is een rij van vier gates die ik ooit heb opgezet om snel even wat te kunnen trainen wanneer ik weinig tijd had. Later gingen we deze formatie steeds meer gebruiken in grotere trainingssessies en van daaruit is het echt een “ding” geworden. De Nelis special is een combi van: 180 van gate 1 naar gate 2, powerloop van gate 2 naar gate 4, 180 van gate 4 naar gate 3. Het gave is dat Rene.IO de Nelis special licht heeft aangepast en deze heeft toegepast in de finaletrack van het kampioenschap. Een hele eer!

De zogenaamde ‘Nelis special’ tijdens de finale van het NK Drone Race 2018

Welke drone-gerelateerde websites bezoek je regelmatig?

Welke droneracers volg je op social media?

Niels Meerdink (Nelis FPV) ‘on the sticks’ tijdens het NK Drone Race 2018

Wat zou jij veranderen aan het NK als je de leiding zou hebben?

Als ik de leiding zou hebben over het NK zou ik het het puntensysteem toch voor een groot deel aanpassen. Op dit moment is het systeem niet representatief voor de prestaties van de piloten aan het einde van de finale. Die finale weegt nu te zwaar. Het zou niet moeten gaan om de winnaar van één wedstrijd, maar om een seizoenswinnaar.

Hoe zie jij de toekomst van droneracing voor je?

De toekomst van droneracing zal een stuk groter zijn dan wat we nu kennen van het droneracen. DRL en DCL laten zien dat je van onze sport een heel spectaculair item kunt maken wat mee kan komen met de grotere en meer bekende racesporten. De toekomst zal bestaan uit meer show, grotere drones met meer leds en hopelijk ook langere vliegtijden.

Zeven drone racers in de finale van NK Drone Race 2018

Heb je nog tips voor beginnende FPV racers?

Lees je goed in. Zorg dat je contact krijgt met een paar mensen die al met FPV racen bezig zijn. Koop niet meteen in het wilde weg spullen waar je later spijt van krijgt. Verder is het tegenwoordig superhandig dat er hele goede simulatoren zijn. Koop een zender en ga eerst wat ervaring op doen met een simulator.

Wat staat er binnenkort nog op je dronerace agenda?

Het European Masters Championship in Birmingham tijdens NEC op 1 en 2 december!

Niels Meerdink (Nelis FPV), Nederlands Kampioen Drone Race 2018

Wat is je ultieme dronerace droom?

Mijn ultieme dronerace droom is om bovenop het podium te staan bij DRL met de propeller in mijn hand!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here