Na een seizoen bestaande uit zeven rankings en één finale wist Thomas de Koster (Thomas FPV) als derde te eindigen. Een uitstekend moment om deze razendsnelle piloot uit Zeeland wat beter te leren kennen.

Thomas, gefeliciteerd met de derde plaats! Ben je blij met je prestatie?

Ik ben er heel blij mee, ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven. Als je mij een dag voor de wedstrijd had gevraagd waar ik terecht zou komen dan had ik geantwoord: “ik hoop dat ik ergens in de top 10 kom”. Al dacht ik voor de wedstrijd nog, wie kijkt er nou of ik 10e ben geworden, ik moet nu alles eruit halen om het beste er van te maken, kortom niet op safe spelen, maar gas geven! De top 10 is normaal iets wat haalbaar is voor mij, een 3e plek ben ik dus zéér tevreden mee!

Winnaars NK Drone Race 2018

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik zit in het 4e jaar van mijn opleiding Engineering.

Hoe ben je in aanraking gekomen met droneracing?

Toen ik 11 was begon ik met bestuurbare auto’s te rijden, daar ben ik een aantal jaren actief mee bezig geweest. Toen ik op de middelbare school in de klas kwam met Sam, die op dat moment modelzweefvliegen deed, vonden wij samen de filmpjes van Charpu. We waren gelijk verkocht, en kort daarna bouwden wij beiden een zmr250. De eerste periode heb ik veel gefreestyled, maar sinds ongeveer anderhalf jaar ben ik veel actiever in het racen.

Thomas de Koster (ThomasFPV) in repair mode

Welke set-up heb je?

Lichte setup, sterke motoren, dat is de formule voor een snelle drone!

Mijn setup ziet er als volgt uit:

• Frame: Epiquad 205R
• Motoren: Emax LS2207 2550kv
• ESC: Racerstar rev35 4-in-1
• Flight Controller: Aikon F4
• VTX: Immersionrc Tramp HV
• Camera: Foxeer Predator
• Propellers: HQ 5×4.8×3 v1s
• Accu: Dinogy Ultra 1850 4s

Wat is het unieke aan jouw drone vergeleken met die van andere deelnemers?

Eigenlijk heb ik niet zoveel unieke kenmerken aan mijn drone. Pilot-skills blijven altijd het allerbelangrijkst. Mijn favoriete onderdeel is het frame. Toen ik begin dit jaar bij Epiquad terecht kwam waren de jongens net begonnen aan het design van het 205R frame. Ik was 1 van de test pilots (samen met Ralph, Niels en Dennis), en vond het heel tof om de ontwikkelingen van het frame mee te mogen maken.

Dennis Mennema (DroneDFPV), Ralph Hogenbirk (ShaggyFPV) en Niels Meerdink (NelisFPV)

Hoe vaak vlieg je?

Ik probeer zeker wekelijks te vliegen, het komt eigenlijk nooit voor dat ik een week niet vlieg. Soms als ik veel tijd heb vlieg ik dagen lang achter elkaar, maar het kan ook voorkomen dat ik een enkele keer in de week vlieg. Standaard vindt er in de zomer wekelijks wel een meeting plaats bij modelvliegclub Delta, waar we wat meer track materialen hebben om mee te oefenen.

Wat is je sterkste punt als droneracer?

Consistentie en flow zijn mijn sterkste punten. Ik heb totaal niet dezelfde topsnelheid als sommigen hier in Nederland, maar door een strakke race lijn aan te houden, bochten krap te nemen en weinig te crashen kom ik steeds regelmatiger toch goed mee!

Wat is je zwakste punt als droneracer?

Ik mis de topsnelheid, ik kan “smooth” en consistent vliegen, maar dat is tegenwoordig vaak niet meer genoeg om mee te komen. Daarom is het belangrijker dat ik over het algemeen nog sneller word, zonder daarbij mijn consistentie en flow te verliezen natuurlijk.

Thomas de Koster (ThomasFPV) behind the sticks

Wat was je favoriete track van dit NK?

De finale track! Wat was die gaaf, weer een geweldige combinatie van allerlei verschillende soorten technische elementen. Snelheid, lange doordraaiers, loopings, 360 graden bochten, Reverse Split-S, noem het maar op Rene.io heeft alles er in kunnen verwerken.

Wat was je favoriete ranking van dit NK?

Ranking 4 in Veendam. Dat was mij een flinke trip, van Zeeland/Middelburg naar Groningen/ Veendam, verder kun je het bijna niet krijgen in Nederland. Het zijn juist die avontuurtjes die het leuk maken, en dit was er zeker één.

NK Drone Race 2018 – Ranking 5 bij de Deventer Luchtvaart Club in Olst

Welke racer heeft je het meeste verrast en waarom?

Zeker Dennis “DroneDFPV” Mennemma. Ik kende Dennis eigenlijk nog niet zo lang, en wist dus ook nog niet wat ik van hem kon verwachten, en waar hij tussen de andere piloten zou staan. Vanaf ranking nr.1 heeft hij laten zien dat hij de baas is, en domineerde bijna elke ranking! In de finale was ik verrast van de snelheid van de piloten Biggie M, AndreasFPV en Toni.

NK Drone Race wordt mede mogelijk gemaakt door QuadcoptersEnzo en DronEvents.

Welke drone-gerelateerde websites bezoek je regelmatig?

QuadcoptersEnzo.nl
Rotorbuilds.com

Welke droneracers moeten we volgen op social media?

JohnnyFPV
Gab707
BMSWEB

Wat zou jij veranderen aan het NK als je de leiding zou hebben?

Het puntensysteem kan nog wel wat verbetering gebruiken, daarnaast zou ik wat meer elementen in de tracks gaan gebruiken die we bij MultiGP ook zien (zoals divegates, climb gates ladders). De huidige tracks zijn al supergaaf natuurlijk, maar ik zou het ook wel een keer tof vinden om die elementen in de track te zien.

Hoe zie jij de toekomst van droneracing voor je?

Ik hoop dat ik mijn tempo nog wat kan verbeteren en uiteindelijk ergens in één van de grote leagues aan de slag kan. Bovendien vind ik het tof om mee te helpen aan het ontwikkelen van producten, dat gecombineerd met het feit dat ik bijna klaar ben met mijn opleiding engineering zie ik mijzelf ooit ook nog iets van productontwikkeling doen in de wereld van droneracing.

Heb je nog tips voor beginnende droneracers?

Ga op zoek naar mensen in je omgeving die er al mee bezig zijn. Die kunnen je vaak goed op weg helpen met wat je het best kunt kopen en bij welke shop je dan moet zijn. Starten met een simulator lijkt tegenwoordig de beste manier om in de hobby te komen. Een zender en een simulator zijn al genoeg om de eerste skills te pakken. Scheelt je tegelijkertijd ook veel beginners crashes 😉

Wat is je ultieme droneracing droom?

Racen in 1 van de grote leagues, DRL, DCL of DR1, dat lijkt mij heel gaaf!

Thomas de Koster (ThomasFPV) tijdens finale NK Drone Race 2018

Wat staat er binnenkort op je dronerace agenda?

Eerst weer even focussen op school. Nu het outdoor seizoen afgelopen kan ik het freestylen weer wat oppakken, en daarna hopelijk weer een paar toffe indoorwedstrijden meedoen hier in Nederland. De sticks even warm houden dus, en dan volgend seizoen weer lekker NK vliegen!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here