Het drone team van de TU Delft is in Amerika wereldkampioen autonoom drone racen geworden. De race werd georganiseerd door de Drone Racing League (DRL) en Lockheed Martin. Het Nederlandse team neemt 1 miljoen dollar aan prijzengeld mee naar huis.

Wereldkampioen

Het team Micro Aerial Vehicle Lab (MAVLab) van de TU Delft is wereldkampioen autonoom drone racing geworden na hun deelname aan het Artificial Intelligence Robotic Racing (AIRR) evenement in Austin, Texas. In deze autonome drone racing wedstrijd streden 9 teams tegen elkaar in drie verschillende rondes voor de wereldtitel.

Drone Racing League

De autonome drone racing wedstrijd werd georganiseerd door de Drone Racing League (DRL), één van de bekendste drone race organisatoren ter wereld. Zij stelde drone-ontwikkelaars voor een extreme uitdaging om autonome drones op een raceparcours sneller te laten vliegen dan menselijke dronerace-piloten.

DRL RacerAI

Alle teams maakte gebruik van een standaard drone: DRL RacerAI, waar AI staat voor Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie). De drone is voorzien van een NVIDIA Jetson AGX Xavier besturingssysteem en vier stereoscopische camera’s. De deelnemers diende enkel de code te schrijven om deze drones op hoge snelheid over het parcours te laten vliegen.

Autonoom

Het autonoom laten vliegen van een drone vereist veel intelligentie en rekenkracht van de drone. Deze legt het dan ook al snel af tegen een menselijke dronepiloot. Tijdens de vlucht is snelheid belangrijk, maar daarbij zijn behendigheid en het inschatten van risico’s nog twee zeer essentiële factoren voor autonome vluchten.

Wedstrijd

Het MAVLab team van de TU Delft wist in de eerste twee van de drie voorrondes de eerste prijs te winnen. In de finale wisten zij de overwinning te pakken door het parcours in slechts 12 seconden af te leggen en daarmee de wereldtitel en 1 miljoen dollar van Lockeed Martin binnen te halen.

Gabriel Kocher (Gab707)

Als bonusronde nam het team het op tegen professioneel droneracer Gabriel Kocher, ook wel bekend als Gab707. De piloot die onder andere racet bij DRL wist met overtuiging te winnen, maar gaf wel aan dat het verschil tussen menselijke dronebestuurders en autonome drones steeds kleiner wordt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here