In samenwerking met Lay3rs en CraftUnique gaan wij de komende maanden de Craftbot Plus aan de tand voelen en handige 3d prints maken die drone racers goed van pas komen in hun drone race hobby. De eerste test prints zijn gemaakt en wij zullen in deze review de printer onder de loep nemen. De Crafbot Plus is de opvolger van de eerste versie uit de Craftbot serie en is dus een verbeterde versie. Na een week testen delen we hier onze bevindingen met deze 3D printer. We gaan de komende 12 maanden elke maand een 3d printbestand reviewen die van pas komt bij het drone racen. Wil jij graag dat wij een bepaald item printen voor een review stuur ons dan een mail!

Specificaties van de CraftUnique Craftbot Plus:

 • 250 x 200 x 200 mm bouwplatform
 • Snelheid: 50 – 200 mm/s
 • Fused Filament Fabrication technologie
 • Single Extruder
 • Print met PLA ,ABS, PET, Ninja Flex en andere materialen
 • 100 tot 300 micron resolutie (0,1 mm tot 0,3 mm)
 • Volledig geassembleerd
 • 3d printen via USB
 • Filament diameter 1,75 mm
 • Software: Craftware & andere opensource software zoals Simplify3D (aanrader)
 • Gewicht 14 KG

Over CraftUnique

logo

Het in Boedapest gevestigde CraftUnique is een bedrijf met veel kennis van de 3D printer wereld en hebben een goed uitgangspunt. Ze streven naar een perfect product met de beste materialen, gebruiksvriendelijk en voor een concurrerende prijs. De Craftbot Plus moest een 3D printer worden die te vergelijken is met de Ultimaker 2 en de Zortrax maar dan voor de helft van het geld. CraftUnique heeft oog voor detail en dat is te zien aan het product. Anders dan andere merken zitten er veel handige features verwerkt in de printer. De eerste versie van de Craftbot werd als Indiegogo crowdfunding campagne gelanceerd werd met 614% en $245,547 succesvol gefinancierd!

Ontwerp en bedieningsmogelijkheden

craftbot-plus-2

Het ontwerp  van de Craftbot Plus is industrieel en stoer en heeft wat weg van apple producten, zeker de witte versie die wij hebben besteld. Een metalen behuizing met hoogwaardige materialen maakt het een onverwoestbaar apparaat. De Craftbot Plus bedien je met een touchscreen aan de voorkant, waarmee alle instellingen aangepast kunnen worden en prints kunnen worden gestart. De bediening van de printer is erg gebruiksvriendelijk, wij hebben dit nog niet eerder gezien bij een printer in deze prijsklasse. Zo staan er meerdere materiaalsoorten in het menu die gekozen kunnen worden, waardoor de temperatuurinstellingen van de nozzle en het verwarmde bouwoppervlak direct goed staan. Ook is het laden van het filament erg makkelijk!

Groot bouwoppervlak en verwarmd bouwoppervlak

craftunique-craftbot-plus-white

Hoewel de Craftbot Plus met zijn 400x360x370 mm niet groot is heeft hij toch een behoorlijk groot bouwoppervlak. Hierdoor is de printer in staat om prints te maken tot wel 250x200x200 mm! Door het verwarmde bouwoppervlak kan er met vrijwel alle materialen die op dit moment beschikbaar zijn geprint worden.

3D Printkwaliteit en snelheid

De Craftbot Plus maakt gebruik van Fused Filament Fabrication technologie (ofwel laag op laag) en heeft 1 extruder (printkop) met een nozzle diameter van 0,4 mm.
De Craftbot plus maakt gebruik van een direct drive extruder dit betekend dat de aandrijving van het filament op de extruder zelf zit en niet op de achterkant van de printer.
Dit heeft zowel een voordeel als een nadeel, de extruder is hierdoor iets zwaarder waardoor de printsnelheid iets lager ligt, het grote voordeel is dat de printer wel overweg kan met veel meer soorten filament zoals flexibel filament wat veel gebruikt wordt in de drone race community.

craftbot-plus-3

De max printresolutie is 100 micron (0,1 mm) en de max snelheid is 200 mm per seconde.
Wanneer we dit vergelijken met andere 3D printers is dit een uitstekende printresolutie en printsnelheid! In praktijk wordt er overigens ook zelden onder de 100 micron (0,1 mm) geprint aangezien printtijden behoorlijk toenemen onder deze resolutie.

Software en connectiviteit

Bij de Craftbot Plus wordt hun zogenoemde Craftware software gratis meegeleverd.
Met de eenvoudige instellingen kan er gemakkelijk en snel een print gemaakt worden. In de geavanceerde instellingen kun je werkelijk alles aanpassen, dit is erg fijn voor de wat gevorderde printers onder ons en je zal zien dat dit vaak erg goed van pas komt bij de wat ingewikkeldere prints.

De software is erg uitgebreid en wordt goed bijgehouden, updates komen frequent en dit zorgt natuurlijk voor nog betere prints. We zien er en der nog wel mensen klagen dat de Mac versie nog wat te wensen overlaat, hier hebben wij geen last van met windows 10. Wellicht dat deze problemen nu wel opgelost zijn maar dit kunnen wij helaas niet testen.

Overigens is de Craftbot Plus ook opensource wat wil zeggen dat het ook mogelijk is om andere slicer software (zoals Simplify3D) te gebruiken.

De Craftbot Plus heeft een USB aansluiting voor het printen van 3D modellen, een groot voordeel is dat het ook mogelijk is om direct van USB stick te printen, de 3D printer hoeft dus niet op de computer aangesloten te worden!

Video eerste print

Omdat wij veel met ABS gaan printen gaan we een plexiglas deur installeren op de printer in onderstaande filmpje zie je hoe de printer zelf zijn onderdelen hiervoor print:

Conclusie

Craft Unique heeft met de Craftbot Plus ook een aantal aanpassingen doorgevoerd die flinke impact hebben. Zo is de Craftbot Plus 24 volt in plaats van de gebruikelijke 12 volt.
Hierdoor warmt de printer sneller op zo kun je binnen 2 minuten printen met PLA filament, 6 tot 8 minuten voor ABS filament.
Ook heeft de printer een geintegreerd heated bed met een hogere tempratuur wanneer je met ABS filament print (110 graden in plaats van 80 graden) hierdoor kan er direct op het bed geprint worden zonder het gebruik van een gluestick of lolzjuice.
Kromming wordt dankzij de hogere tempratuur ook tegengegaan, zelfs bij de grotere prints! Een andere leuke feature die we nog kunnen verwachten is de komst van een dual extruder, Craft Unique is op dit moment bezig met met een upgrade set waarmee de huidige Craftbot Plus omgetoverd kan worden tot een dual extruder 3D printer.

De prijs van de Craftbot plus is erg goed we kunnen we niet anders stellen dan dat de Plus een bijzonder veelzijdige printer is voor weinig geld. De printer is namelijk in Nederland al onder de 1200,- euro verkrijgbaar.

Craftbot PLUS Bestellen?

De craftbot plus is te bestellen in meerdere kleuren:

image001

De Craftbot plus is te koop bij Lay3rs.nl

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here