Propellers zijn er in vele soorten maten, 2 blads bullnose, 3 blads, 4 en ja zelfs 6 blads propellers. Maar welke is nu het beste? Helaas is die vraag niet te makkelijk te beantwoorden. Tenzij je een doel voor ogen hebt, zoals; wil je veel snelheid of wil je snel door bochten kunnen gaan, dan kun je daarop je propellers aanpassen.

Maten fpv racing propellers

Van links naar rechts: 4x4.5 inch Bullnose, Normale 5x3 inch prop en 6x4.5 inch Bullnose
Van links naar rechts: 4×4.5 inch Bullnose, Normale 5×3 inch prop en 6×4.5 inch Bullnose

Er zijn over het algemeen 3 maten die veel gebruikt worden dat zijn de 4, 5 en 6 inch props.
Meest gebruikt is de 5 inch prop. Een 6 inch prop zal omdat hij meer oppervlakte heeft minder snel draaien en de reactiesnelheid van je quad zal dus trager worden wel zal je op de lange stukken sneller gaan maar zal je in de bochten merken dat je minder snel uit de bocht weg bent. Voor de meeste FPV piloten is de 5 inch prop de sweet spot. Een 6 inch prop zal ook meer ampere trekken en dit kost vliegtijd, ook zal je lipo minder lang meegaan.

Soorten propellers

Van links naar rechts: Bullnose prop & Normale prop
Van links naar rechts: Bullnose prop & Normale prop

Er zijn over het algemeen genomen 2 soorten props de normale en de bullnose prop.
Een 5 inch bullnose prop is een korte versie van de 6 inch versie en heeft dus veel oppervlakte. Dit levert meer snelheid op maar zal in bochten minder snel opspinnen en zal je dus minder controlle over bochten hebben. Bullnose props zijn vaak erg inefficient oftewel je vliegtijd zal een stuk korter zijn als met normale props. Het is dus de keuze heeft een track weinig bochten en veel lange stukken neem dan een bullnose. Zijn er veel bochten neem dan de normale variant dit zorgt voor meer controlle en je bent sneller weg in de bochten.

Aantal bladen

Van links naar rechts: 5x3 inch 2 blads, 3x3 inch 3 blads, 5x3 inch 4 blads
Van links naar rechts: 5×3 inch 2 blads, 3×3 inch 3 blads, 5×3 inch 4 blads

Het aantal bladen heeft ook een doel. Hoe minder bladen hoe sneller een prop kan reageren op veranderingen, hiermee krijg je een quad die sneller reageert. 3 blads props zorgen voor meer blad oppervlakte en zal dus sneller vliegen. Bij 4 blads zou je dit ook verwachten maar hier komt ook weerstand om de hoek kijken wat ervoor zorgt dat je meer grip hebt in bijv. bochten maar op de lange stukken zal deze prop voor meer weerstand in de lucht zorgen en zal je dus minder snel gaan dan een 3 blads prop. 6 blads props idem dito.

Pitch / Bladhoek

Van links naar rechts: 4.5 inch pitch en 3 inch pitch
Van links naar rechts: 4.5 inch pitch en 3 inch pitch

Dan hebben we nog de bladhoek of pitch. Des te meer pitch des te meer snelheid. Toch zal meer pitch er ook voor zorgen dat je prop minder snel reageert/op spint. Dit zal je dus tegenwerken in bochten. Ook zijn props met meer bladen minder efficient en zal je dus minder lang vliegen.

Onze keus als all-round prop is op dit moment de: DYS 5x4x3

Propeller thrust tests

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here