De vakantie is weer begonnen en veel drone racers gaan weer op reis met het vliegtuig om de mooiste race en freestyle plekjes ter wereld te vinden! Een drone meenemen in het vliegtuig geeft wat hindernissen, vooral met batterijen en LiPo’s, maar deze zijn goed te nemen als je wat voorbereiding treft. Hierbij een aantal tips die het reizen met je FPV drone aangenamer maken!

Tip 1: It’s all in the name

Het woord drone heeft in het algemeen een nare bijsmaak en staat helaas voor de meeste mensen gelijk met onheil. Daarom heet je race drone tijdens je Vakantie Speelgoed Helikopter ipv Race drone, drone of mini quad.

Tip 2: Niks te verbergen

Wat je ook doet je hebt niks te verbergen (wat ook zo is!). Voorbeeld; Wanneer je je race drone (Oh nee! Speelgoed helikopter) in je handbagage mee neemt haal deze uit je rugzak/tas of monteer hem erop. Zodat de beveiliging op het vliegveld deze direct kan zien, ipv dat ze een raar ding via de X-ray op hun beeld zien.

Beveiligers zijn achterdochtig dat is hun werk, je kan dus vragen verwachten over je Speelgoed helicopter, en leg hun open en eerlijk uit wat het is.

Tip 3: Verwijder je propellers

Het kan zijn dat de beveiliging je vraagt om de drone aan te zetten, het scheelt veel tijd als je dan de propellers er al af hebt gehaald. De scherpe props kunnen zo ook niemand verwonden.

Tip 4: Hoeveel LiPo’s kan je meenemen?

LiPo’s voor mini quads zijn gelukkig lekker klein en je kunt er dus een flink aantal meenemen (check vooraf altijd bij je luchtvaartmaatschappij hoeveel je er maximaal mee kunt nemen). Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben regels die zeggen hoeveel Watt-uur (totale capaciteit mAh x voltage) je aan board mag meenemen.

lipo save bagVoor je naar het vliegveld gaat, doe je het volgende:

  • Ontlaad je LiPo batterijen met de storage stand van je lader, of onder het niveau dat de luchtvaartmaatschappij aangeeft (sommige willen dat batterijen niet meer dan 30% van hun capaciteit aan stroom bevatten).
  • Plak elektrotape om je connectors van je LiPo.
  • Stop de lipos in LiPo safe bags.
  • Print de regels omtrend batterijen die de luchtvaartmaatschappij steld uit en stop deze bij je betterijen. If anything happens you can pull out the documentation and show them.
  • Batterijen zijn alleen toegestaan in je handbagage.

Eenmaal in het vliegtuig kun je je LiPo’s en mini-Quad in de locker boven je hoofd stoppen.

Tip 5: Houd belangrijke zaken apart

Zorg ervoor dat je je belangrijke zaken zoals paspoort en tickets niet in de tas doen waar ook je LiPo’s en mini-quad zitten, mochten deze ingenomen worden.

Tip 6: Gereedschap – Geen messen en scharen!

Het is verboden om scherpe zaken mee aan boord te nemen, denk aan messen, scharen, kniptangen (alles wat je als wapen zou kunnen gebruiken). Gebruik je gezonde verstand en check ook hier de regels van je luchtvaartmaatschappij.

Tip 7: Wees aardig en beleefd

Mocht een beveiliger moeilijk gaan doen, blijf dan rustig en beleefd, dit kan ervoor zorgen dat je mini-quad niet afgenomen wordt! De beveiligers doen hun werk en moeten zorg dragen voor een veilige reis, respecteer daarom hun werk, ook wanneer ze onverhoopt toch je mini-quad afnemen! (wat overigens bijna nooit gebeurt!)

Regels KLM

Voorbeeld van de regels die de KLM aanhoudt bij het vervoeren van drones en accu’s in het vliegtuig:

“Je mag de drone (afhankelijk van de grootte) in hand of check-in bagage meenemen. Je kunt een drone inclusief verpakking meenemen in handbagage als de doos niet groter is dan 55x25x35cm (LxBxH). Het maximum gewicht voor handbagage is 12kg. Lithium batterijen kunnen een grote hoeveelheid hitte genereren indien kortgesloten of kunnen in brand vliegen indien beschadigd, op de verkeerde wijze ontwikkeld of gemonteerd. Je mag maximaal twee batterijen meenemen per persoon. Let op dat batterijen met een sterkte van meer dan 100 Wh niet zijn toegestaan aan boord. Elke reservebatterij moet afzonderlijk zijn verpakt in de originele verpakking. Als je deze verpakking niet meer hebt, moet je de contactpunten van de batterij isoleren door ze af te plakken met niet-geleidende tape en elke batterij afzonderlijk in een plastic zak te verpakken. Een bevestigde aanvraag voor het meenemen van je drone is vereist.”

Fijn reis!

4 REACTIES

  1. Voordat je al deze tips in acht neemt en al onderweg bent richting schiphol, is het belangrijkste eerst te controleren of het land van bestemming wel toestaat te vliegen met jouw speelgoed helikopter! Vooral het FPV-goggles gebeuren is in een aantal landen niet toegestaan. Binnen europa zijn er nogal grootte verschillen! bijvoorbeeld Frankrijk, Duitsland en Italië is FPV verboden.
    be prepared en lees je goed in van te voren!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here