Na de laatste lancering van een nieuwe long-range antenne in het assortiment van FrSky is volgens Team BlackSheep een lijn door FrSky overschreden…

Wat is het onderwerp van deze ophef?

Team BlackSheep (TBS) introduceerde in 2015 het Crossfire systeem. Dit systeem is een modulair systeem voor het gebruik in de radiografische wereld en wordt voornamelijk toegepast in drones, First Person View (FPV) quadcopters en FPV vliegtuigen. Het Crossfire systeem biedt communicatie van R/C signalen en telemetrie over lange afstanden. Tot 2017 was Crossfire het enige long-range systeem op de markt en FrSky bracht, niet geheel tegen de verwachting in, in 2017 een eigen long-range systeem op de markt, het R9M long-range systeem. Vanaf het moment dat FrSky met dit systeem op de markt is gekomen heeft Team BlackSheep dit met argusogen bekeken, Team BlackSheep meent dat dit een kopie is van hun Crossfire systeem. Toen FrSky gisteren hun nieuwe dipole antenne (900MHz T antenne) presenteerde op social media kanalen was de maat vol bij Team BlackSheep.

Team BlackSheep

Team BlackSheep is een gerenommeerd merk in de radiografische wereld en heeft zich voornamelijk toegelegd op de FPV-quadcopter industrie. SmartAudio (telemetriefunctie om de instellingen van je VTX te veranderen via je OSD of LUA script) en Crossfire zijn twee van de bekendste uitvindingen van Team BlackSheep en hebben voor grote stappen voorwaarts gezorgd in de drone- en quadcopter-wereld. Ook het SmartAudio protocol heeft al voor ophef gezorgd nadat Team BlackSheep aangaf op een zeker moment het SmartAudio protocol van closed-source naar open-source te veranderen. Elk bedrijf met een winstoogmerk dat SmartAudio wilde gaan of blijven gebruiken voor zijn producten moest vanaf die dag een licensie afkopen bij Team BlackSheep voor het gebruik hiervan. Deze keuze van Team BlackSheep viel toentertijd ook slecht bij een deel van het publiek en de markt gerelateerde bedrijven.

FrSky

FrSky heeft net als Team BlackSheep haar sporen verdiend in de radiografische wereld. Met de opkomst van drones, (FPV) quadcopters en FPV-vliegtuigen in de radiografische wereld is de naam FrSky wereldwijd een begrip geworden. FrSky biedt voor een goede prijs/kwaliteit verhouding professionele zendersystemen en ontvangers op de markt. Door haar competitieve prijzen, gebruik van extern open-source software en innovativiteiten op de zendersystemen is dit merk erg geliefd geworden. In navolging op Team BlackSheep heeft dan ook FrSky een eigen long-range systeem ontwikkeld dat naadloos samenwerkt met de FrSky zendersystemen.

Long-range systemen

In het verleden werd eerst voor de overdracht van R/C signalen gebruik gemaakt van de 35MHz FM-band en hierna van de 40MHz FM-band. Het nadeel van deze FM-band was dat er maar 1 iemand tegelijk op een bepaalde frequentie een voertuig kon besturen. Met de komst van 2.4GHz zendsystemen was dit probleem verleden tijd. Deze 2.4GHz technologie is ondertussen verfijnd en wordt overal gebruikt. Met de komst van drones, quadcopters en vliegtuigen met FPV functionaliteit werd de roep om een zendsysteem voor langere afstanden (lees: meer als enkele honderden meters) steeds sterker. Team BlackSheep was één van de eerste die aan de slag ging om een long-range systeem te ontwerpen en hun creatie kreeg de naam Crossfire. Het Crossfire systeem opereert op de 868MHz of 916MHz band afhankelijk van waar het systeem wordt verkocht. Door het gebruik van een lagere frequentie penetreert dit systeem beter door obstakels en is het bereik groter als bij het gebruik van de 2.4GHz band. Het Crossfire systeem is vanaf zijn introductie in 2015 verfijnd en wordt veel verkocht en gebruikt in de radiografische wereld.

De reactie van Team BlackSheep

Na de lancering van de nieuwste long-range antenne (900MHz T antenne) door FrSky welke uiterlijk veel gelijkenis vertoont met de long-range antenne (Immortal-T antenne) van Team BlackSheep was de maat vol voor de leidende personen binnen Team BlackSheep. Als reactie op deze lancering stuurde Team BlackSheep een, zichtbaar emotionele, email naar alle resellers wereldwijd. In deze email beschrijft Team BlackSheep dat zij zich bestolen voelen door FrSky van hun long-range systeem. Team BlackSheep stelt dat FrSky het Crossfire systeem en de bijbehorende antenne’s gekopieerd heeft en geprofiteerd heeft van het dure research and development werk van Team BlackSheep. De resellers worden in deze email voor de keuze gesteld; of ze verkopen het R9M long-range systeem en raken hun Team BlackSheep distributeursschap kwijt, of ze cancellen hun lopende orders (dit is mogelijk tot 31 augustus) bij FrSky voor het R9M long-range systeem en behouden hun Team BlackSheep distributeursschap.

Het publiek

Deze openlijke confrontatie tussen Team BlackSheep en FrSky verdeelt duidelijk het publiek. Een deel van het publiek kiest de kant van Team BlackSheep met als reden dat FrSky inderdaad een gecloned product heeft gelanceerd. Het andere deel van het publiek kiest de kant van FrSky met als reden dat het product niet gecloned is en de prijs van dergelijke producten doorslaggevend moet zijn. Gesteld kan worden dat het clonen van een product moeilijk aantoonbaar is. Immers zijn er weinig andere vormen denkbaar voor een autoband als rond met een gat erin. Dit geldt ook voor een dipole antenne zoals de 900MHz T antenne van FrSky en de Immortal-T antenne van Team BlackSheep. De tijd zal dan ook uitwijzen hoe distributeurs en consumenten gaan reageren op deze openlijke confrontatie. Eén ding is zeker, deze discussie is nog lang niet ten einde!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here