RunCam, producent van diverse FPV (First Person View) producten, heeft een nieuwe toevoeging gedaan aan haar lijn met FPV camera’s: RunCam Racer.

RunCam Racer

Deze naam en een tweetal kenmerken, namelijk de lage latency en de functie “Wide Screen” laten meteen zien waar deze FPV camera primair op gericht is, de drone racer.
Dit betekent niet dat deze FPV camera niet gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld freestyle drones.

Specs

Specificaties van de Runcam Racer:

 • Extreem lage latency van 6ms
 • Wide Screen functie
 • Switchable 4:3 / 16:9 aspect ratio
 • NTSC/PAL switchable
 • UART camera control
 • M8 2.1mm lens met een FOV (Field of View) van 150 graden
 • 700 TVL (Television Lines)
 • Super WDR CMOS camera sensor
 • Input voltage: 5V-36V (2S-6S)
 • Stroomverbruik: 110mA bij 5V / 40mA bij 12V
 • Gewicht: 5,5 gram
 • Afmetingen: 19 x 19 x 18 mm

Latency

Het sterkste punt van de RunCam Racer is zijn lage latency (vertraging) met betrekking tot het binnenkomende FPV-beeld. De laagst gemeten latency bedraagt 6 milliseconde. De gemiddelde latency bedraagt 15 milliseconde. Dit lijkt hoog in vergelijking met de laagst gemeten latency, echter is 15 milliseconde nog steeds een stuk minder als bijvoorbeeld de 25 milliseconde van de populaire RunCam Eagle 2 Pro.

Door zijn lage latency is de RunCam Racer dan ook uitstekend geschikt voor FPV-racing, waarbij een zo kort mogelijke reactietijd van een FPV-camera wenselijk is.
Ook freestyle piloten profiteren van deze lage latency, immers is een zo laag mogelijke latency altijd gewenst bij het vliegen met een quadcopter.

Wide Screen

De functie “Wide Screen” is een soort gelijke optie als “Superview” bij een GoPro camera. Dit betekent dat de RunCam Racer een nog bredere FOV (Field of View) kan tonen met een 2.1mm lens dan andere camera’s. Ieder voordeel heeft zijn nadeel en dat gaat ook op voor de functie “Wide Screen”. Door de grotere FOV lever je automatisch een stukje “diepte” in je beeld in.

RunCam adviseert dan ook om deze functie alleen te gebruiken bij de 16:9 beeldverhouding en niet bij de 4:3 beeldverhouding omdat bij deze beeldverhouding het beeld erg zal vervormen. De functie “Wide Screen” is uit te schakelen waardoor deze FPV-camera ook zonder deze functie uitstekend te gebruiken is voor freestyle vliegen.

Switchable aspect ratio

Net zoals andere, recent uitgebrachte, FPV-camera’s beschikt ook de RunCam Racer over de mogelijkheid om te switchen tussen een 4:3 en 16:9 beeldverhouding. Dit is een handige functie omdat de huidige FPV-bril (bijvoorbeeld de Fat Shark HDO en de Skyzone SKY02 V+) soms een andere beeldverhouding hebben.

Wanneer de camera één type beeldverhouding uit kan zenden zal het beeld op één van de twee hiervoor genoemde FPV-bril uitgerekt worden wat een vertekend FPV-beeld geeft.De mogelijkheid om te switchen tussen 4:3 en 16:9 betekent dan ook dat deze camera op elk merk en type FPV-bril de juiste beeldverhouding weer kan geven.

Camera beeld

RunCam heeft al bij meerdere camera’s de functie ingebouwd om het beeld horizontaal te draaien en zo ook bij de RunCam Racer. Mocht er een toepassing zijn waarbij de Runcam Racer als het ware “op zijn kop” hangt, dan is met deze functie het beeld 180 graden te draaien.

Zoals gebruikelijk zijn ook bij de RunCam Racer alle instellingen zoals saturatie (intensiteit van de kleuren), helderheid, contrast, et cetera door de gebruiker handmatig in te stellen. Vanuit de fabriek wordt de RunCam Racer uitgeleverd met default settings waarbij Runcam zich heeft laten adviseren door diverse FPV-piloten.

De RunCam Racer biedt, zoals heden ten dage gebruikelijk is, de mogelijkheid om de FPV-camera te laten switchen tussen NTSC en PAL FPV-beeld. Dit betekent dat de RunCam Racer met producten welke gebruik maken van een NTSC of PAL instelling altijd gecombineerd kan worden.

OSD

Net als enkele voorgaande camera’s uit de lijn van RunCam, beschikt ook de RunCam Racer over een onboard On Screen Display (OSD). Met deze OSD kun je, zonder gebruik te maken van de OSD mogelijkheden van bijvoorbeeld Betaflight, je LiPo voltage, een timer en de pilootnaam/tag op je FPV-beeld projecteren.

UART camera control

Ook beschikt de RunCam Racer over een UART camera control functie. Hiermee vervalt de functie, zoals veel gebruikt door RunCam bij voorgaande FPV-camera’s, om het onboard OSD te bedienen met een joystick. De stekker welke in de RunCam Racer gaat heeft nu een TX en RX uitgang welke je aan kunt sluiten op je flightcontroller UART TX en RX in- en uitgang. Hiermee krijg je de mogelijkheid om met je zender het onboard OSD te bedienen.

Behuizing / ABS adapter

De afmetingen van de RunCam Racer maken deze camera een “micro” FPV-camera. Echter zijn er nog veel frames op de markt welke alleen de montagemogelijkheid voor een full-size FPV-camera bieden. RunCam heeft hier een oplossing voor bedacht en levert met de RunCam Racer een ABS adapter mee welke je op de camerabehuizing kunt schroeven. Met deze adapter transformeer je een micro FPV-camera (19mm) naar een full-size FPV-camera (28mm).

De RunCam Racer wijkt ook af van andere micro FPV-camera’s ten opzichte van de gekozen behuizing. Normaliter zijn micro FPV-camera’s uitgevoerd met minimalistische behuizing waardoor de kleinste crash of enkele druppels water al de FPV-camera kunnen beschadigen. RunCam heeft er bij de Racer echter voor gekozen om weer een volledig gesloten behuizing te monteren dat ervoor zorgt dat deze micro FPV-camera de robuustheid van zijn grotere broers heeft.

Door middel van deze adapter is de RunCam Racer dan ook uitstekend geschikt om te monteren in freestyle builds waar niet gekeken hoeft te worden op de laatste gram en de voorkeur uit gaat naar een full-size montage oplossing voor FPV-camera’s.

Gewicht

Met al deze functies te combineren is het RunCam toch gelukt om ook het totaalgewicht van de Runcam Racer zoveel als mogelijk beperkt te houden. Het totaalgewicht van de RunCam Racer is 5,5 gram, waardoor deze micro FPV-camera met zijn volledig gesloten behuizing in dezelfde gewichtscategorie valt als andere micro FPV-camera’s met een open behuizing.

Voeding

De RunCam Racer accepteert een input voltage van 5 volt tot 36 volt. Dit betekent dat je de camera rechtstreeks aan kunt sluiten op een 2S tot 6S (LiPo) voeding. Hierdoor is deze FPV-camera toepasbaar op allerlei setups en ook geschikt om een build zo minimalistisch mogelijk te houden.

De RunCam Racer wordt geleverd inclusief de hiervoor genoemde ABS adapter, een standaard aluminium montage bracket, stekkeraansluiting met siliconen draden, een set montageschroeven en een handleiding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here