Na veel probeersels met (doos)goggles die je zelf nog gedeeltelijk in elkaar moet zetten. Kregen we de mogelijkheid om eens een echte bril te testen. En wel meteen het topmodel van Fatshark de HD2 (Model: FSV1074 HD2).

Geen Full HD

Om meteeen maar de deur in huis te vallen het is GEEN HD (192×1080) beeld resolutie die deze bril heeft. De HD2 heeft een resolutie van 800×600 wat eigenlijk SVGA is. Daarnaast heeft deze bril een FOV van 50 graden diagonaal en een verhouding van 4:3. De resolutie en fov zijn de hoogste in de fatshark lijn. Maar zeker geen HD zelfs de verhouding is dus geen 19:9 zoals HD normaliter is.

Dat klinkt wat teleurstellend allemaal, maar eigenlijk is die 4:3 verhouding ideaal. De meeste verkrijgbare FPV cameras zijn namelijk 4:3. Dus wordt het beeld zonder aanpassingen weergegeven.

Om enig idee te geven wat de resolutie en verhouding is geeft fatshark een mooi vergelijkings plaatje.

beelvergelijking-fatshark-nodellen
Klik om te vergroten

De HD2 komt in een moderne witte kleur wat in de zon praktisch is. Wat ook praktisch is meteen, is de kleine fan boven op de bril. Deze is bedoeld om het beslaan te voorkomen waar de oudere modellen brillen last van hadden. Een ander verschil met de oudere modellen is de faceplate. Deze kan worden uitgevoerd met zacht schuimen contour masker, wat het comfort ten goede komt.

In de doos vind je het volgende:

in-de-doos

 • Opbergtasje, ideaal om alles in te vervoeren en te beschermen.
 • 4V, 1800mAh accu met led indicator. Niet de meest goede lipo, maar het werkt.
 • AV kabel, ideaal om aan je PC te koppelen
 • HDMI adapter
 • 2 diktes face plate foam
 • Let op er zit geen video ontvanger bij!

Je kan hem hier bestellen!

2 REACTIES

 1. HD is doorgaans 16:9, niet 19:9 🙂
  De Dominator V3 is overigens ook geen 16:9 zoals gek genoeg wel vaak genoemd wordt, immers is 800×480 gelijk aan 15:9. De naam is meer afgeleid van het feit dat je een enorm beeldoppervlak hebt, niet zozeer de toename in pixels.
  Enfin, details 🙂 Wel belangrijk wellicht is de diopters niet een oplossing bieden als je zelf totaal niet ver- of bijziend bent. Het scherm wordt wel verder ‘uitgezoomd’, wat de onscherpe randen deels of volledig oplost, maar dit kan betekenen dat je ogen een enorme inspanning moeten leveren om te focussen. Ik heb zelf absoluut geen bril nodig en ik kan niet langer dan 30 seconden scherp zien met de diopters, daarna wordt de inspanning van m’n ogen gewoon teveel, waardoor het beeld weer onscherp wordt omdat het brandpunt dan weer achter de schermpjes komt te liggen.
  Wat goed hielp was de bril zo dicht mogelijk bij m’n ogen te dragen, door middel van het dunnere geleverde schuim. Hoe dichter bij, hoe scherper de randen. Dit is een design flaw van de bril; de schermen zijn te groot en te dicht bij het gezicht geplaatst, waardoor de ingebouwde lenzen niet tot uniforme scherpte kunnen komen. Zelfs de maker van de bril heeft toegegeven dat hij dit product onder druk heeft uitgebracht, bewust van dit mankement. Daarom heeft de Dominator HD V3 ook een stuk beperktere kijkhoek, waardoor dit probleem nagenoeg opgelost is.
  Je kunt de IPD wel aanpassen maar dat verplaatst de scherpte alleen van het midden naar de rand of omgekeerd. Je moet echt precies de juiste IPD hebben wil je perfecte scherpte hebben. Gelukkig ‘mengen’ je hersenen het beeld van links en rechts, waardoor je als je met twee ogen kijkt, scherp beeld kunt hebben. Kijk je echter met één oog, dan zie je duidelijk het scherpteverloop. Tenzij je één van de lenzen precies voor je oog zet. Met andere woorden, ondanks de IPD regelaars zul je alleen perfect scherp beeld hebben wanneer je ook precies de IPD hebt waar dit apparaat voor ontworpen is. Vandaar ook de gemengde berichten; de één is dolgelukkig en de ander kan niet zien waar ie vliegt. Geweldig product, mits je in de eerste categorie valt. Try before you buy!

 2. Zeer slechte bril niet scherp te krijgen bij nieuwe bril op linker scherm witte vlekken niet door zonlicht voor garantie reparatie aangeboden bij Toemen den bosch nu al 3 maanden weg mij werd verteld dat hij gevallen is mijn schuld zegt de fabrikant is een nieuwe bril barst in scherm en wie trekt er aan het korste eind de eigenaar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here