1. Met wie mogen wij kennis maken wat is je naam, pilot tag, leeftijd en waar woon je?

Roy van Lith, binnen de hobby bekend onder de naam Royce. Ik ben 36, woon in het land van Maas en Waal. Maar ben met het vliegen vooral rondom Oss te vinden waar de ‘basis’ van Team-MRO zich bevindt.

  1. Hoe ben je in aanraking gekomen met drone racing?

Vanuit het hobbyen met RC auto’s toch maar eens een ‘drone’ aangeschaft. Een simpele drone waar je Line Of Sight mee kunt vliegen. Uiteindelijk kom je dan een Youtube video van BorisB en Metall Danny tegen (zoals velen toentertijd) en ja.. dan is het niet meer tegen te houden! Binnen een maand had ik ook mijn eerste ‘race drone’ gebouwd. Een echte oldskool Blackout met alle onderdelen zoals uit de video van Boris. Via verschillende fora veel info ingewonnen voor het bouwen. Nog nooit een soldeerbout vast gehad, maar gewoon doen!

  1. Hoe lang vlieg je al?

Ik zit nu zo’n twee jaar in het ‘vak’. De tijd vliegt letterlijk voorbij in deze hobby. Ik ben één van de grondleggers van Team-MRO (Multicopter Racing Oss). Dat is circa anderhalf jaar geleden ontstaan. We proberen zoveel mogelijk in groepsverband te vliegen waarbij gezelligheid voor mij voorop staat. 

  1. Welke race drone is je favoriet en wat zijn de specs?

Op dit moment de Shendrones Mako. Kan volgende maand weer anders zijn, het gaat hard met de techniek in deze hobby! Hij is licht en bijna niet kapot te krijgen. De TPU canopy is aan de kleine kant waardoor het een uitdaging is om alle onderdelen erin te krijgen. Overal is goed over nagedacht. Je kunt bijvoorbeeld ook beschermers krijgen voor de uiteinden van de armen onder de motor. Perfect voor in de parkeergarage.

Motoren: Cobra Champions
ESC’s: Aikon 30A BlHeli_s
Flight controller: Motolab Cyclone
PDB: Lumenier simple PDB
Software: Betaflight 3.0.1 default
Props: Racekraft 5040×3
FPV cam: HS1177 met GoPro lens
Ontvanger: FrSky X4R-SB
VTX: ImmersionRC Tramp

  1. Wat is je favoriete freestyle move?

Ik freestyle zelf niet zoveel, ben meer van het racen. Als het maar hard gaat! Maar op zijn tijd kan het ook lekker zijn om niet te gespannen achter de sticks te zitten.

Een mooi open veld of park met wat bomen om langs op te jagen, ook lekker! 

  1. Wat is je favoriete vliegplek?

Op de racetrack, maakt me niet uit waar. Op een zelf gemaakt parcours buiten op een veld, maar bijvoorbeeld ook in een parkeergarage. Het gaat me vooral om de kick en spanning.

  1. Doe je races en zo ja wat is je beste resultaat?

Ik probeer zoveel mogelijk aan races mee te doen, maar echte top resultaten behaal ik niet. Beland meestal ergens in de middenmoot. De meeste races zijn ook lokaal opgezet. Veel officieels is er nog niet te vinden in Nederland helaas.

Als je bij de top wilt horen, zul je er heel veel tijd in moeten stoppen. En dat gaat gewoon moeilijk met een baan, gezin en alles wat daar mee gemoeid gaat.

De ambitie om bij de top te horen heb ik een tijdje geleden daarom ook al naast me neer gelegd. Het gaat me nu vooral om de fun, spanning en gezelligheid rondom de wedstrijden.

  1. Heb je sponsors zo ja welke?

Mijn werkgever is mijn grootste sponsor op dit moment, als je begrijpt wat ik bedoel. Geen sponsors dus. Ik doe er ook niet echt moeite voor. De meeste sponsors zijn vooral geïnteresseerd in veel exposure op de verschillende social media. Daar doe ik wel wat aan, maar niet genoeg om de aandacht van sponsors te trekken.

  1. Wat is je motto?

Ik heb niet echt een motto. Een hoge fun factor is voor mij vooral belangrijk!

Als ik er dan toch één uit moet zoeken, dan een bekende in de hobby;

Als er niets kapot is aan het eind van de dag, dan heb je niet hard genoeg gevlogen!

  1. Hoe hoop je dat deze tak van sport zich gaat evolueren wat gaat eraan komen of wat kan er beter?

Het drone racen is echt booming op dit moment. Helaas wordt er nog weinig georganiseerd op grote schaal. In landen als Duitsland, België en Engeland zijn ze al een paar stappen verder. En als niemand het doet, dan moet je zelf de stoute schoenen aantrekken. Onder de naam Dutch Drone Racing hebben we afgelopen jaar de Riverside Challenge 2016 opgezet.

Het grootste evenement in Nederland binnen het drone racen. Een event voornamelijk gericht op de piloten zelf. Twee dagen lang hebben 100 piloten uit binnen- en buitenland gestreden om een ticket voor de Europese kampioenschappen in Ibiza te bemachtigen. We hebben veel positieve reacties gehad. En daarom zijn de eerste stappen voor een tweede editie al weer gezet. We gaan er een paar scheppen bovenop doen. Binnenkort meer info hierover!

Gelukkig zijn we niet de enige. Steeds meer organisaties worden opgezet om een invulling te geven aan het drone racen. 2017 gaat een mooi jaar worden als het aan mij ligt!

  1. Waar kunnen we filmpjes van je checken en welk filmpje vind je zelf goed gelukt?

Het kost aardig wat tijd om een video in elkaar te zetten. Dus dat schiet er nogal eens bij in. Maar mijn laatste edit is van een demo race bij het Firstlook festival, toevallig georganiseerd door Droneracers.nl. Hier ben ik wel tevreden over. Mooi klein verlicht parcours met een paar krappe bochten erin, heerlijk!

Soms is het ook lekker om gewoon wat RAW beelden online te gooien, geen edits met muziek, maar alleen jankende motoren en snelheid! Hier een voorbeeld:

  1. Waar kunnen we je volgen via een website of social media?

Ik ben te vinden op Youtube, Instagram en Facebook:

https://www.youtube.com/user/Lithje/videos?shelf_id=0&sort=dd&view=0
https://www.instagram.com/roycefpv/
https://www.facebook.com/roy.vanlith.1

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here