De Europese luchtvaartorganisatie EASA wil een ‘rijbewijs’ voor hobbymatig drone gebruik gaan invoeren. Betekend dit Amerikaanse praktijken dat iedereen in een database kan opzoeken wie met drones vliegt en waar deze woont, zoals de FAA dit najaar heeft ingevoerd! Wat overigens nu meer geregistreerde drones heeft opgeleverd als vliegtuigen.

ROC Light bewijs

De EASA wil het onderscheid tussen professionele en hobbymatige gebruikers die drones willen vliegen tot 4 kg verkleinen of opheffen. Vandaag werd door Parcival Hofland van de Dutch Drone Academy het RPAS Operator Certificate (ROC) light aangekondigd waarmee het vanaf 1 maart 2016 makkelijker wordt voor professionele drone gebruikers (drone mag maximaal 4kg wegen), zo is het niet meer nodig om een om een NOTAM uit te geven of een vluchtplan te maken, iets dat veel professionele drone bedrijven het afgelopen jaar de das om deed. Wel zijn de regels voor de maximale hoogte aangescherpt zo mag een piloot met een ROC-Light bewijs maximaal 50 meter hoog en 100 meter van zich af vliegen. De rest van de regels zoals niet boven menigte, aaneengesloten bebouwing of snelwegen vliegen blijft gelijk.

Termijn

Uiterlijk 2018 moeten de EU-landen hier hun eigen drone wetgeving voor hebben ingevoerd. De kans is groot dat de ROC Light in min of meer vergelijkbare vorm ook voor hobbyisten verplicht wordt gesteld.

Registreren van je race drone, zou jij dat doen?

Wij zijn benieuwd of of jij je race drone zou registreren voor hobbymatig gebruik of dat je liever anoniem blijft en de mogelijke boete voor lief neemt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here