In het kader van voorlichting over het veilig gebruik van drones in Nederland heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een kaart gepubliceerd met daarop de Drone no-fly zones in Nederland. Op de kaart is te zien waar je als drone hobbyist niet mag vliegen.

Je kunt de kaart hier bekijken

Kaart nu al verouderd en incorrect

We beginnen maar vast met zeggen dat deze kaart een aanfluiting is wat betreft up-to-date zijn. Ook zijn de No-fly zones rondom vliegvelden zo groot gemaakt dat het in de randstad zo goed als niet mogelijk is om legaal te vliegen. Terwijl er door de overheid altijd is gecommuniceerd dat er niet gevlogen mag worden binnen een straal van 5 km rondom vliegvelden. Dit is op de kaart rondom Rotterdam airport nu bijna 25km! Ook staat vliegveld Valkenburg (zuid-holland) nog op de kaart terwijl daar al tijden geen vliegveld meer is en er ook geen zweefvliegclub meer zit.

Ook KNVvL Modelvliegsport locaties staan niet op de kaart, iets dat voor beginnende hobbyisten een welkome aanvulling zou zijn.

Het blijkt wel weer dat de overheid wederom achter de feiten aanloopt en ook nu weer met de betuttelende lange vinger aan het wijzen is.

Militaire laagvliegroutes

In het oranje worden militaire laagvliegroutes aangegeven. Hier mag je als recreatieve vlieger 120 meter hoog vliegen, en dat je rekening moeten houden met overig vliegverkeer. Het is dus niet raadzaam om in deze gebieden alleen te vliegen, maar met een waarnemer. Beroepsmatige drone-vliegers mogen onder de nieuwe minidrone-regeling in dit gebied tot een maximale hoogte van 40 meter vliegen. (hoe krom en onduidelijk kan je zijn met je wetgevingen)

Tijdelijke no-fly zones

Op de kaart worden de tijdelijke verboden/beperkte gebieden niet getoond. Er kunnen daarom geen rechten worden ontleend aan de kaartweergaven. De drone piloot dient voor zijn vlucht altijd na te gaan of er bijvoorbeeld een evenement in de omgeving is waardoor een tijdelijk verbod geldt. Je kunt dan kijken of er een “Tempory Airspace Restriction” van kracht is.

Overzicht regelgeving drones

Het IenM heeft alle regels omtrent het ROC light, ROC en hobbymatig vliegen op een rijtje gezet.

regelgeving-drones

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here