Afgelopen weekend zijn er 3 drones gespot in de aanvliegroute naar de Zwanenburgbaan van  Schiphol.

Drie vliegtuigen, drie drones

Het eerste vliegtuig meldde dat een drone op zo’n 30 meter rechts onder het toestel vloog toen het de landing uitvoerde en op een hoogte vloog van 1200 voet.

Daarop vroeg de verkeersleider de volgende toestellen uit te kijken naar de drone. Niet veel later name het volgende toestel een drone waar op 1000 voet hoogte op zo’n 300 meter aan de linkerkant van het toestel.

De piloot van een derde vliegtuig spotte daarop drie drones, alle drie op dezelfde positie, links van het toestel op een hoogte van 900 voet (275 meter hoog).

Je kunt de correspondentie tussen de piloten en de toren hier beluisteren.

Geen uitwijkacties ondernomen door piloten

De landingsbaan werd niet afgesloten tijdens het incident en geen van de piloten ondernam een ontwijkactie. Na het incident werd de Zwanenburgbaan wel even gesloten, maar het is niet duidelijk of dit kwam door de aanwezigheid van de drones.

De politie startte een onderzoek. De drones zouden zijn gespot boven een klein dorpje in de buurt van de aanvliegroute. Het is in Nederland niet toegestaan om te vliegen boven gebouwen al helemaal niet in de buurt van luchthavens en aanvliegroutes!

Strengere regels & regelgeving beter communiceren

Net zoals bij de meeste andere drone incidenten werd het nieuws door alle grote media overgenomen. Een Kamerlid van de Nederlandse CDA partij stelde meteen ook voor om de regels voor het gebruik van drones strenger te maken. Dit is naar onze mening een erg kortzichtige en overdreven reactie. Er is pas een onderzoek gedaan waarin duidelijk werd dat het gevaar van consumenten drones zeer gering is.

Drone racing

Uiteraard moet je je aan de algemene regels houden en dus niet in de buurt van bebouwing en al helemaal niet in e buurt van luchthavens te gaan vliegen. Afgezien van dat zullen wij drone racers zelden boven de 50 meter gaan aangezien het ons juist gaat om het zo snel mogelijk dicht bij obstakels op de grond te gaan vliegen. Daarbij zijn onze drone vaak zeer klein en licht om zo nog snellere moves en bochten te kunnen maken.

Wij gaan er daarom vanuit dat er regels gemaakt worden die rekening houden met onze sport, daar drone racers zelden eventuele gegronde gevaren zullen veroorzaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here