Al enkele maanden is het onrustig in First Person View (FPV) land door de getoonde beelden van de Orqa FPV.One FPV-bril. Is de Orqa FPV.One dan eindelijk de FPV-bril welke zich direct kan meten met de Fat Shark HD(O)-serie FPV-brillen?

Orqa

Orqa is een bedrijf dat een aftakking is van het moederbedrijf TENZOR welke gevestigd is in Kroatië. Van origine is TENZOR een bedrijf dat ondersteuning verleent bij technische ontwikkelingen en innovaties binnen bedrijven. Nadat een tweetal werknemers binnen TENZOR hobbymatig startte met FPV-vliegen en een FPV-bril aanschafte ontstond het bedrijf Orqa. Bij de aanschaf van een FPV-bril ondervonden beide werknemers dat de prijzen voor een goede FPV-bril relatief hoog zijn en de geboden techniek daarintegen niet innovatief en beperkt qua functionaliteit is.

Ontwikkeling

Orqa nam zich als doel om de beste FPV-bril te ontwikkelen, waarin alle huidige gebruiksrecensies van bijvoorbeeld Fat Shark FPV-brillen werd meegenomen en dit alles voor een lagere prijs dan de duurste FPV-bril welke Fat Shark op dit moment biedt, de Fat Shark HDO. Al vroeg in het ontwikkelproces realiseerde Orqa zich echter dat het ontwikkelen van een FPV-bril met de beste specificaties niet de grootste uitdaging zou vormen, maar daarintegen wel de prijsstelling. Het voorgenomen doel om een goedkopere FPV-bril aan te bieden aan consumenten met de beste specificaties leek niet haalbaar en dit doel is dan ook geschrapt. Wel heeft Orqa tegelijk met de ontwikkeling van de Orqa FPV.One een patch antenne ontwikkeld welke ook gebruikt kan worden met deze FPV-bril. Deze patch antenne heeft de naam Orqa FPV.P1 gekregen en is inmiddels ook verkrijgbaar bij diverse Orqa-resellers. Ook zijn er binnen Orqa plannen om na de release van de FPV.One een goedkopere variant te ontwikkelen om zo de gehele markt te kunnen bedienen.

Directe concurrent

Orqa heeft in de afgelopen maanden diverse gerenderde beelden vrijgegeven van de Orqa FPV.One, dit leidde tot rumoer in FPV-land omdat Orqa, welliswaar op papier, een directe concurrent lijkt te zijn voor het regerende merk Fat Shark. In de huidige markt is Fat Shark de belangrijkste speler, maar er gaat ook veel kritiek uit van gebruikers. Zo wordt Fat Shark onder andere te weinig innovatie verweten en dus ook een onnodig hoge prijsstelling. Orqa lijkt, los van de prijsstelling, wel alle gebruikerskritiek meegenomen te hebben en dus zijn de verwachtingen hooggespannen.

CES Las Vegas

Op de Consumer Electronics Show 2019 in Las Vegas toonde het bedrijf Orqa voor het eerst een, deels, functionerend exemplaar van de Orqa FPV.One. Toch is de getoonde FPV-bril nog lang niet het definitieve product. Het getoonde exemplaar is namelijk vervaardigd uit ge-3d-print materiaal en had onder andere nog geen functionerende ontvanger. Kleine wijzigingen aan het uiterlijk en de interne onderdelen zullen zeker nog volgen.

Specificaties

De basisspecificaties van de Orqa FPV.One lijken goed in orde te zijn; Met het gebruik van 0,5 inch OLED-displays, een resolutie van 1280 x 960 en een groot Field of View (FOV) van 44 graden overtreft de Orqa FPV.One de enige FPV-bril voorzien van OLED-displays welke nu op de markt is, de Fat Shark HDO. De Fat Shark HDO biedt namelijk 0,39 inch OLED-displays met een resolutie van 960 x 720 en een FOV van 37 graden. Omdat de Orqa FPV.One zulke goede basisspecificaties heeft hoopt Orqa dat zij met deze FPV-bil ook een stuk van de DJI markt kunnen bedienen. De huidige DJI Goggles zijn namelijk een stuk groter dan de Orqa FPV.One en het compacte design van de Orqa FPV.One zou potentiële kopers van DJI Goggles kunnen verlokken tot aanschaf van de Orqa FPV.One. Het totaalgewicht van de Orqa FPV.One zal waarschijnlijk tussen de 250 en 270 gram uitkomen. De eerste batch wordt uitgevoerd in de kleur zwart, mogelijk wordt na de eerste batch een alternatieve kleur geproduceerd en aangeboden.

Interpupillary Distance

Afwijkend van alle nu verkrijgbare FPV-brillen zal de Orqa FPV.One een verstelbare Interpupillary Distance (IPD) afstand van maar liefst 56 tot 74 mm krijgen. Dit betekent dat de Orqa FPV.One voor een breder publiek te gebruiken zal zijn dan de huidige FPV-brillen. De huidige IPD-afstand van FPV-brillen kan nu wel eens tekort schieten bij mensen waarbij hun ogen relatief dicht bij elkaar staan. Dit resulteert erin dat zulke gebruikers hun FPV-beeld niet scherp kunnen stellen.

Aan/Uit knop

Eén van meest, nu al, geprezen opties is een aan/uit knop op de Orqa FPV.One. Zo goed als alle FPV-brillen op de markt hebben geen aan/uit knop en dit is één van de meest gewilde opties bij Fat Shark FPV-brillen. Ook toen de Fat Shark HDO FPV-bril werd ontwikkeld en geproduceerd is er niet gekozen om deze simpele optie te integreren in de FPV-bril. De fabrikant FuriousFPV is hier handig op ingesprongen met de Smart Power Case. Dit is een 18650 batterijhouder voor FPV-brillen waar een aan/uit knop op zit. Ook beschikt de Orqa FPV.One over een lichtsensor aan de binnenzijde waardoor de FPV-bril zelfstandig de OLED-displays uit zal schakelen als de bril van het hoofd wordt gehaald. Dit zorgt ervoor dat de OLED-displays nooit zullen inbranden en resulteert tevens in meer energiebesparing. Met een aan/uit schakelaar voor de ingebouwde ventilator wordt ook aan een andere grote wens van Fat Shark gebruikers voldaan.

Ontvangermodules

De Orqa FPV.One heeft een modulaire poort voor een reeks aan externe ontvangermodules. De standaard Fat Shark ontvangermodules zullen in ieder geval in deze FPV-bril werken. Orqa heeft van de ImmersionRC RapidFire ontvangermodule als enige, niet originele Fat Shark ontvangermodule, bevestigd dat deze zal functioneren in de Orqa FPV.One. Ook wil Orqa de FPV.One verkopen in combinatie met een eigen ontwikkelde ontvangermodule zodat de koper direct de FPV-bril in gebruik kan nemen.

Digital Video Recording

Naast de aan/uit knop welke de Orqa FPV.One zal hebben, zal deze ook worden uitgerust met een goede Digital Video Recording (DVR) module. Deze DVR-module zou een opnamekwaliteit moeten bieden van 1080p. Bij de Fat Shark FPV-brillen is de DVR-functie een blijvend punt van kritiek dat vooralsnog niet is opgelost. De DVR van Fat Shark kent nu problemen als: flikkeringen door het opgenomen beeld, verspringend beeld en krakende, niet opgenomen, geluiden.

Diopters

Orqa heeft bevestigd dat de standaard Fat Shark diopters gebruikt kunnen worden in de Orqa FPV.One. Dit maakt deze FPV-bril aantrekkelijker voor brildragers welke speciaal op maat geslepen diopters hebben in hun huidige Fat Shark FPV-bril.

Headtracking

Net als diverse andere FPV-brillen zal de Orqa FPV.One een headtracking functie hebben. Deze functie wordt over het algemeen alleen gebruikt door piloten van FPV-vliegtuigen. Ook wil Orqa de electronica achter deze functie gaan gebruiken om de gebruiker te waarschuwen wanneer deze zijn hoofd teveel naar beneden buigt en dus een verminderde FPV-ontvangst zal hebben door de veranderde stand van de FPV-antennes.

Aansluitingen

De Orqa FPV.One beschikt over diverse aansluitmogelijkheden. Zo is er een ingaande micro-HDMI poort aanwezig, een AV in- en uitgang, een 3.5mm jackplug-aansluiting voor oordopjes en een uitgang voor de headtracking functie. Naast deze aansluitingen is er uiteraard ook een voedingsaansluiting, dit is de reguliere 5.5mm barrelplug zoals we kennen van alle andere FPV-brillen. De Orqa FPV.One wordt standaard geleverd met een 2000mAh batterij welke een accuduur heeft van ongeveer 2,5 uur.

Releasedatum

In eerste instantie streefde Orqa erna om eind december 2018 het definitieve product te kunnen tonen aan het publiek, echter is dit uitgesteld. Mede door het moeizame inkooptraject van diverse onderdelen en de langere ontwikkeltijd is de verwachte releasedatum nu opgeschoven naar april of mei 2019. Orqa heeft er in ieder geval voor gekozen om niet over te gaan tot het aanbieden van een pre-order optie. Uit de praktijk blijkt namelijk dat dit tot grote teleurstellingen kan leiden wanneer de releasedatum op blijft schuiven door bijvoorbeeld productieproblemen en hierdoor de toon voor een deel al gezet is bij de gebruikers.

Prijs

Orqa heeft al laten doorschemeren dat de FPV.One door zijn goede specificaties een prijssteling zal krijgen van een premium FPV-bril. Dit betekent concreet dat de FPV.One minimaal zoveel zal kosten als de Fat Shark HDO en waarschijnlijk nog meer. Hoe dan ook, iedere FPV-liefhebber kan niet wachten totdat de FPV.One door de eerste personen zal getest worden en hieruit zal blijken of alle verwachtingen worden waargemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here