Bezitters van een Orqa FPV-bril kwamen dit weekend van een koude kermis thuis: de brillen hadden massaal last van een wereldwijde storing en waren onbruikbaar. Extra opvallend: Orqa en software-leverancier SWARG delen tegenstrijdige verhalen over de oorzaak hiervan.

Storing

Orqa waarschuwde dit weekend al haar gebruikers per mail over een vervelende bug. Door een probleem met de firmware zou de bril permanent in bootloader mode gaan. Dit maakt Orqa FPV-brillen sindsdien onbruikbaar. Extra vervelend voor bijvoorbeeld de deelnemers aan MultiGP Ice Storm, een groot droneracing toernooi in de Verenigde Staten wat afgelopen weekend plaatsvond.

Orqa’s statement

Orqa brengt vandaag een officieel statement naar buiten. Volgens het bedrijf is men slachtoffer van een ‘ransomware tijdbom’. Deze zou in het geheim geplaatst zijn door een ‘ hebzuchtige, voormalige contractant’ om Orqa geld af te troggelen. Orqa waarschuwt dat er ook malafide firmware in omloop is die gepresenteerd wordt als ‘oplossing’ en raadt sterk af om deze te downloaden.

Licentie verlopen

Software-bedrijf Swarg, dat naar eigen zeggen de code levert voor de Orqa brillen, bracht ook een statement naar buiten. Volgens hen is de oorzaak doodsimpel: Orqa heeft simpelweg de licentiekosten voor de code niet aan Swarg betaald. Na de betalingsdeadline sprongen de FPV-brillen massaal in bootloader mode met een Swarg-logo. Orqa heeft nog niet gereageerd op Swarg.

Oplossing

Wie er ook gelijk heeft, de FPV-piloot met een Orqa-bril is de dupe van het verhaal. Sinds afgelopen weekend is er nog steeds geen echte oplossing voor het probleem. Swarg biedt de zogenaamde binary files aan via hun Facebook, maar Orqa lijkt in hun statement externe oplossingen juist af te raden. Het lijkt nu vooral wachten op het moment dat Orqa en Swarg op elkaar reageren en hopelijk tot een overeenkomst komen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here