Met haar kenmerkende paars uitgevoerde quadcopter is Lexie Janson één van de bekendste vrouwelijke piloten in de droneracewereld. Nu ze zich geplaatst heeft voor de Swatch DRL Tryouts in Las Vegas op 9 februari 2019, laat deze pilote weer eens zien wat ze in huis heeft. Alle reden dus om eens beter kennis te maken met “MaiOnHigh”.

We hebben je gezien tijdens de Amsterdam Drone Week! Hoe ervaarde je jouw verblijf in Amsterdam?

Amsterdam was geweldig. Ik wilde dat ik meer tijd had om rond te lopen in de stad Amsterdam. Het evenement zelf was gaaf en goed georganiseerd. De track was slopend, maar interessant voor het publiek. Ik vond de ‘meet and greet’-sessies voor de races ook erg leuk. Dit gaf bezoekers een connectie met de piloten en een betere kijk op de race. Na de Amsterdam Drone Week heb ik meegedaan aan een aantal kleinere evenementen en mijzelf voorbereid voor het nieuwe seizoen. Het volgende grote evenement waar ik aan meedoe is op 9 februari in Las Vegas; de Swatch DRL Tryouts.

Wat doe je in het dagelijkse leven?

Ik werk als programmeur en webdeveloper voor het bedrijf NetDevOps in Luxemburg. Ik probeer ook het merk “MaiOnHigh” op de markt te brengen, maar dat is nog volop in ontwikkeling (sshh…).

Hoe en wanneer kwam je in aanraking met droneracing?

Ik kwam voor het eerst in aanraking met drones in 2014 toen een vriend zijn eigen quadcopter had gebouwd en deze aan mij liet zien. Hij zette de First Person View (FPV) bril op mijn hoofd en zei “let op”. Ik dacht dat hij een grapje maakte en een foto zou maken van mij met de FPV-bril op, maar in plaats daarvan zag ik het beeld wat je ziet vanuit de quadcopter en hij vloog de lucht in. Het was één van de meest geweldige dingen die ik ooit heb gezien en ik besloot direct de hobby op te pakken. Ik voel me tijdens het vliegen zo vrij als een vogel in de lucht terwijl ik op de grond sta. Toendertijds waren quadcopters zwaar, imperfect en het vliegen was lastig. Dat gold ook voor het bouwen hiervan. Ik ben echter blij ben met de ontwikkelingen van de afgelopen jaren.

Wat is het verhaal achter je nickname?

Mijn zus heet Maja en mijn moeder noemde mij vroeger vaak “Maiiii”. Ik was op zoek naar een pakkende naam voor mijn YouTube-kanaal die iedereen makkelijk zou onthouden. Als reactie op mijn droneverhaal zei iemand: “Mai is going high”. Zo ontstond de nickname MaiOnHigh. Pakkend, herkenbaar en passend.

Heb je een partner? Zo ja, delen jullie de interesse voor de FPV-community?

Ja, we zijn zelfs net getrouwd op Nieuwjaarsdag! We hebben elkaar ontmoet tijdens een dronerace-evenement in Friedewalde in Duitsland, waar ik meevloog en hij voor zijn plezier was. We delen de passie voor deze hobby en hebben onze werkplekken naast elkaar. Voor iedereen die zijn partner graag in de FPV-hobby wil hebben, bereid je voor op: “Ik zie maar 1 Electronic Speed Controller (ESC) in dit doosje, waarom heb je niet aan mij gedacht bij het bestellen!?” Franz en ik reizen de hele wereld over om te droneracen en samen plezier te hebben. Hij helpt me niet met mijn YouTube-kanaal, maar maakt wel de thumbnail-plaatjes. Door Franz gemaakte opnames kun je ook in mijn video’s vinden.

Hoe heb je geleerd om quadcopters te bouwen en vliegen?

In 2014, het jaar dat ik met deze hobby begon, gebruikte ik vooral fora’s en Facebook-groepen. De Facebook-groepen waren niet groot, maar iedereen kende elkaar. Vliegen was toen lastiger dan nu, we vlogen nog met MultiWii (opensource flight controller software). Toen de Naze32 flight controller en Cleanflight (opensource flight controller software) uitkwamen was dit dan ook een grote stap vooruit. Leren vliegen was destijds vooral een kwestie van veel oefenen.

Wat is je favoriete setup?

• Frame: Skull and drones LexieLite
• Motoren: EgoDrift AtomBomb Baby MaiOnHigh Edition
• ESC: Hobbywing 4in1
• Flight Controller: FlightOne
• VTX: ImmersionRC TrampHV
• FPV-camera: RunCam Swift Micro
• Propellers: HQProps 5×4.8×3 V1S
• LiPo: Tattu R-Line
• Remote controller: FrSky Taranis X9D
• Ontvanger: Crossfire
• FPV-bril: FatShark HDO
• FPV-ontvanger: ImmersionRC RapidFire
• FPV-antenne: Lumenier AXII

Wat is uniek aan je setup?

Alles is paars.

Hoe vaak vlieg je en oefen je alleen of met andere piloten?

Dat hangt allemaal af van de tijd. Ik werk fulltime en ben ook druk met social media. Soms kost mij dit 8 uur, maar soms ook 12 uur. Ik probeer om minimaal 5 uur per week te oefenen en vlieg op de simulator zodra ik tijd heb. Helaas wordt het in de winter vroeg donker en is het koud waardoor ik dan minder oefen. Ik probeer echter om meer tijd vrij te maken om te oefenen en te doen wat ik echt leuk vind.

Wat zijn je sterke en zwakke punten als droneracer?

Mijn sterke punt is consistentie. Ik crash niet vaak, maar vlieg langzaam. Ik vlieg ‘stabiel’ om zo veel mogelijk rondjes te maken. Ik word dan iedere ronde sneller, maar het is vaak niet genoeg om de goede snelle piloten bij te houden. Consistentie levert me soms wel een hoge plaatsing op doordat anderen vanwege stress crashen.

Heb je sponsors? Zo ja, wie zijn dat?

Ja die heb ik. Ik werk samen met AirVuz. Zij helpen mij met promotie in ruil voor het plaatsen van mijn video’s op AirVuz, actief zijn op dit platform en gebruik van hun logo. Ik ben eerder ook gesponsord door Tattu, ImmersionRC en HQProp. Persoonlijk steun ik EgoDrift en RCTech.de. Ook ben ik lid van het Infinity Spin Team (droneracing team).

Wat zijn je meest gedenkwaardige FPV-momenten?

Dat is een moeilijke vraag. Drone-evenementen worden niet alleen gemaakt door de track-layout of de organisator, maar ook door het publiek. Sterker nog, zij zijn het belangrijkste gedeelte. Ik denk dat elke kleine overwinning voor mij een hoogtepunt is. We zijn tegenwoordig te veel gefocust op winnen en vergeten de weg daar naartoe en de vriendschappen die we sluiten. Sinds ik deze hobby beoefen heb ik vriendschappen gesloten over de hele wereld en mooie momenten beleefd. Sommige van mijn beste vrienden heb ik nog nooit ontmoet, maar dit staat gepland voor 2019. Het mooiste moment van mijn ‘carriere’ is het winnen van de Rotor Riot Medallion. Ik werd gezien als lid van de community wie streeft naar een betere toekomst voor de FPV-community, niet alleen als vrouwelijke piloot. Mooiste overwinning: de Southern German Drone Race Nordlingen. Ik werd daar achtste van van de 120 piloten die meededen. Deze plek behaalde ik doordat ik consistent vloog en kalm bleef. De leukste evenementen zijn de Schotse en Ierse, omdat deze nog in de fase zitten waarbij het vooral draait om de community en plezier maken.

Wat is je favoriete FPV-video?

Misschien niet mijn favoriete, maar wel de meest gedenkwaardige: de race in het bos gemaakt door Franse piloten. Ik kan regelmatig verrast worden door goede video’s.

Wie zijn je favoriete piloten om te volgen op social media?

Niklas49, Dippi, LittleStellaFox, LeDrib, SirCrashaLot, StephFPV en Tope.

Welke quadcopter-gerelateerde websites bezoek je vaak?

Met name Facebook-groepen, ik zit denk ik vast aan social media.

Wat is je favoriete FPV-simulator?

Ik vind LiftOff erg leuk, maar ik ben recent ook begonnen met de Drone Racing League (DRL) simulator. Ze voelen beide prettig aan en hebben gave tracks. LiftOff bestaat al even en heeft veel vooruitgang gemaakt. Je kunt mijn persoonlijke motoren er zelfs gebruiken!

Je bent één van de weinige vrouwen in de FPV-community. Ervaar je dit als een voor- of nadeel?

Voor mijn gevoel beide. Het gaf me persoonlijk een kans om opgemerkt te worden en te groeien als piloot en persoon. Het betekent daarnaast ook dat ik dagelijks onplezierige berichten en commentaar krijg. Tegenwoordig heeft men veel verwachtingen van vrouwelijke piloten. Als een vrouwelijke piloot niet goed presteert dan denkt men al snel dat ze is uitgenodigd omdat ze vrouw is. Een ander nadeel is het missen van ‘een stem’. Als er iets vervelends gebeurt en organisatoren (die juist meer vrouwen in deze sport willen) proberen alles zo stil mogelijk te houden, te bedekken of te negeren, dan mis je als individuele vrouw de kracht om je te laten horen.

Denk je dat er meer vrouwen nodig zijn in de FPV-industrie?

Ja. FPV heeft als groot voordeel dat het voor iedereen toegankelijk is. Het maakt niet uit hoe oud je bent, waar je vandaan komt, wat je geslacht of achtergrond is. We moeten dit delen door het te laten zien, niet door er alleen maar over te praten. Het geeft beide partijen kansen om te groeien en om nog meer plezier te hebben met een groter netwerk.

Kan de FPV-community acties ondernemen om meer vrouwen aan te trekken in deze sport?

Ja, door meer vrouwen te laten participeren in grote evenementen als Rotor Riot, DR1, DRL en DCL. Ook moeten vrouwelijke piloten neergezet worden als piloten, niet als modellen. Door vervelende reacties op social media zijn er groepen met alleen vrouwen erin ontstaan. Ik werk al 3 jaar met hen samen om dit te veranderen. Je kunt niet zeggen: ‘droneracen is voor iedereen’ en vervolgens 30 mannen van 20-30 jaar oud presenteren. Dat geeft niet het juiste signaal af. Het feit dat ik aanwezig ben geweest op veel evenementen heeft al geresulteerd dat meer meisjes en vrouwen geïnteresseerd zijn geraakt in het vliegen met quadcopters. Ik heb een doos vol met uitgeprinte berichten, vermeldingen, reacties en zelfs persoonlijke brieven en foto’s van meisjes, vrouwen, jongens en mannen waarin ze schrijven hoe mijn aanwezigheid en uitspraken hun denkwijze heeft veranderd. Het feit dat ik de presentator bent geweest op een aantal conferenties laat meisjes en vrouwen zien dat deze sport inderdaad ook voor hen geschikt en bereikbaar is.

Heb je tips voor vrouwen die willen starten met het bouwen en vliegen van quadcopters?

Aarzel niet om iets te vragen. Als je je niet comfortabel voelt om iets te vragen in algemene groepen, zoek een vrouwelijke forumgroep. We zijn allemaal ergens begonnen en als je denkt dat dit niets voor jou is, bekijk dan de eerste video’s van bekende piloten. Ik verwijder deze bewust niet om deze reden! Als iemand je vertelt dat je iets niet kunt doen vanwege leeftijd, geslacht of een ander excuus, vertel ze: ‘Ik wil en kan het, let maar op’. Je kunt altijd contact met me opnemen, ik ben goed in het motiveren van mensen.

Je hebt jezelf geplaatst voor de Swatch DRL Tryouts, erg gaaf! Wat zijn je verwachtingen van dit weekend?

Ik ga erheen om plezier te hebben en om mezelf te laten zien, zodat bezoekers zien dat vrouwen ook welkom zijn. Ik oefen veel en blijf dit doen omdat ik op een doorbraak hoop. Door mijn dagelijkse werk heb ik helaas weinig kunnen oefenen met mijn quadcopter, maar met de simulator kan ik een hoop tijd winnen. Ik hoop dat ik de FPV-industrie en mijn sponsors kan laten zien dat ik nog lang niet mijn volledige potentie heb bereikt. Hopelijk duwt dit evenement mij in de juiste richting.

Ben je al eens eerder in Las Vegas geweest en zo ja, wat zijn je favoriete locaties?

Lachend: ik ben er nog nooit geweest, dus ik ben erg enthousiast. Ik heb zelfs een extra dag vrij genomen om wat rond te kunnen kijken in Las Vegas.

Hoe denk je dat de toekomst van het droneracen eruit ziet?

Ik denk dat 2019 een jaar van veranderingen wordt. De grote spelers zullen de potentie van de sport gaan zien en op de juiste manier gebruiken. Laten zien wat droneracen en vooral de piloten kunnen bieden als entertainment en rolmodellen is iets waar ik naar streef. Ik zie sinds december (2018) al een aantal bewegingen die de goede kant op gaan. Als community zijn we het ook steeds vaker met elkaar eens en dit is ook erg belangrijk. Eén ding is zeker, 2019 wordt geweldig!

MaiOnHigh

Ben je na het lezen van dit interview enthousiast geworden over Lexie? Volg dan haar droneracing-avonturen via haar Instagram en YouTube-kanaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here