Onderzoekers van de Universiteit in Zürich zijn bezig met de ontwikkeling van een “autonome race drone”.

Autonoom

Autonoom vliegen betekent dat de drone zichzelf bestuurt zonder tussenkomst van mensen. De drone bepaalt aan de hand van de camerabeelden zijn route. Autonome vluchten kennen de meeste mensen wel van de bekende DJI drones die vele voorgeprogrammeerde missies hebben om een persoon of object in beeld te brengen.

Wisselend parcours

De onderzoekers zijn op dit moment in staat om een drone door een steeds veranderend parcours te laten vliegen. Dus met andere woorden: de autonome drone kan zelf een parcours vliegen voorzien van poortjes (lees: gates), zelfs als de poortjes per ronde verschuiven naar een andere positie.

Autonome Racing Drone

Geen sensoren

De drone gebruikt enkel zijn camera en geen andere sensoren om zijn vluchtgedrag te kunnen bepalen. De camerabeelden worden verwerkt en geanalyseerd om de drone de juiste route te laten vliegen.

No crashes!

Volgens de onderzoekers verlopen de testen erg goed. De drone vliegt probleemloos 50 rondjes zonder ook maar één keer te crashen!

Autonomous Racing Drone

Video

Ook heeft de drone geen problemen met kleinere poortjes. Aan het einde van de video zie je hoe een autonome drone makkelijk door een poort met een kleinere opening vliegt.

Nurk FPV

In de reacties bij de YouTube video reageert de professionele droneracer NURK FPV met de opmerking dat hij de uitdaging graag aangaat om tegen een machine te racen.

Mens vs Machine

Zoals je kunt zien in de video wint de mens – op dit moment – met vlag en wimpel van de autonome racedrone. De grote vraag is hoe dit in de toekomst zal zijn. Ook zijn we nieuwsgierig welke rol autonoom vlieggedrag gaat spelen in droneracing als sport.

Mens vs Machine

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here